بهترین کابل برق

آشنایی با ویژگی‌های بهترین کابل برق و نکات مهم خرید آن

تاریخچه و ویژگی‌های کابل های برق

بهترین کابل برق چه ویژگی‌هایی دارد؟ پیش از خرید کابل و سیم برق باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟ بهترین کابل‌های برق کدام‌اند؟ در این راهنما قصد داریم ضمن پاسخ به سوالات مذکور در رابطه با جنبه‌های مختلف بهترین کابل‌های برق اطلاعاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. سیم و کابل دو قطعه بسیار مهم و اساسی در صنعت برق محسوب می‌شوند که در انتقال انرژی و الکتریسیته کاربرد بسیار زیادی دارند. در گذشته کابل‌ها در صنعت کشتیرانی بسیار مورد استفاده قرار می‌گرفتند، اما امروزه با توجه به پیشرفت علم سیم‌ها برای انتقال برق نیز به‌کار گرفته می‌شوند.

برای اولین بار در سال ۱۲۸۲ سیم‌های روکش‌دار و بعد کابل‌ها وارد ایران شدند. رفته رفته با استفاده از انرژی برق سیم‌های روکش‌دار را به شکل قرقره مانند روی سقف اتاق‌ها، دیوارها و سالن‌ها نصب کردند. اگر بخواهیم برای سیم و کابل یک تفاوت کلی قائل شویم باید بگوئیم که جنس سیم عموماً از آلومینیوم و مس بوده و تک رسانای برق است، در حالی که کابل از ترکیب ۲ یا چند سیم که دور آن یک غلاف محافظ پیچیده شده، طراحی و تولید می‌شود. علاوه بر این، باید توجه داشت اصلی‌ترین عایقی که در فرآیند تولید کابل مورد استفاده قرار می‌گیرد پیلی وینیل کربنات یا PVC است که به‌کارگیری آن مزیت‌های مختلفی هم‌چون انعظاف‌پذیری و غیرقابل اشتعال بودن را در پی دارد.

آشنایی با ساختار کلی کابل‌ها

در ابتدا بهتر است کمی با ساختار کلی کابل‌های برق آشنا شویم. کابل‌های برق به طور کل از سه بخش اصلی عایق، رسانا و پوشش محافظ تشکیل می‌شوند. مجموعه مذکور که از کنار هم قرار گرفتن چندین رشته سیم برق به وجود می‌آید، وظیفه جابه‌جایی نیروی برق را برعهده دارد. کابل‌های برق در انواع مختلف با کاربردهای متنوع تولید می‌شوند که هر کدام دارای ساختار قدرتی مختص به خود هستند. جالب است بدانید که ۳ نوع اصلی و پرکاربرد کابل برق با در نظر گرفتن کاربرد آن‌ها شامل انواع فشار قوی، فشار ضعیف و فشار متوسط می‌باشد. به طور کل در نمونه قوی کابل‌ها ساختار کابل بسیار محکم بوده؛ به طوری که در برخی موارد برای بوکسل و حمل اشیاء سنگین به ارتفاعات بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این رو در می‌یابیم که طراحی و ساخت انواع کابل با یک‌دیگر فرق دارد.

بهترین کابل برق

ویژگی‌های بهترین کابل برق

اگر قصد خرید کابل برق را دارید، در درجه اول باید با ویژگی‌های بهترین کابل برق آشنا شوید تا بتوانید خریدی هوشمندانه و درست انجام دهید. کابل‌ها همانند سایر محصولات و لوازم الکتریکی با در نظر داشتن شرایط خاصی تولید می‌شوند که به طور قطع شرایط آب و هوایی، نوع کاربرد، شرایط محیطی و… از مهم‌ترین شر‌ط‌های مذکور محسوب می‌شوند.

همان‌طور که اشاره شد، کابل‌های برق جزو مهم‌ترین تجهیزاتی هستند که به‌منظور انتقال جریان برق مورد استفاده قرار می‌گیرند. کابل‌ها در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که هر کدام از آن‌ها دارای کیفیت و کاربرد مخصوص به خود هستند. در ادامه با ویژگی‌های بهترین کابل برق بیشتر آشنا خواهیم شد:

کیفیت کابل برق

شاید می‌توان گفت اصلی‌ترین و مهم‌ترین پارامتری که سبب می‌شود یک کابل به عنوان «بهترین» شناخته شود، کیفیت آن است. منظور از کیفیت بالا این است که کابل مورد نظر با استفاده از مواد اولیه مرغوب، روش ساخت استاندارد، به کمک تکنولوژی و ماشین‌آلات باکیفیت بالا، توسط کادر تولید مجرب و… تولید شود. لازم به ذکر است که هراندازه کیفیت کابل برق بالاتر باشد، به همان اندازه میزان طول عمر مفیدش بالاتر خواهد بود.

برند سازنده کابل برق

ویژگی بعدی بهترین کابل برق ارتباط مستقیم با برند تولیدکننده آن دارد. کمپانی‌های متعددی هستند که در حوزه طراحی و تولید کابل برق مشغول به فعالیت می‌باشند. پیشنهاد ما این است که هنگام خرید کابل برق درجه یک به برند تولیدکننده آن توجه داشته باشید.

سطح مقطع کابل

ویژگی بعدی که در رابطه با کابل‌های درجه یک حائز اهمیت می‌باشد، سطح مقطع کابل است. سطح مقطع کابل می‌تواند در کیفیت آن تأثیر به‌سزایی داشته باشد؛ چرا که کلیه پارامترها اعم از شدت جریان، شرایط محیطی، افت ولتاژ مجاز و… توسط سطح مقطع کابل تعیین می‌شود.

میزان ناخالصی کابل

مورد بعدی در رابطه با میزان ناخالصی کابل است. خالص یا ناخالص بودن کابل در قدرت جریان الکتریسیته بسیار تأثیرگذار است. به منظور تشخیص میزان ناخالصی در آزمایشگاه‌ها یک‌سری تست‌های مخصوص انجام می‌پذیرد. اما اگر بخواهیم به بیان ساده این موضوع را شرح دهیم باید بگوئیم که به طور کل سیم‌های خالص دارای رنگ قرمز مس می‌باشند.

بهترین کابل برق

نکات مهمی که هنگام خرید بهترین کابل برق باید بدانید!

  • هنگام خرید کابل برق چنانچه کابل مذکور از جنس مس مرغوب تولید شده است می‌بایست به میزان انعطاف‌پذیری آن دقت داشته باشید؛ چرا که مس مرغوب و درجه یک نرم بوده و از انعطاف‌پذیری بسیار خوبی برخوردار است. البته کابل‌های مسی باکیفیت از سطح شفافیت خوبی برخوردار بوده و اکسید نمی‌شوند. علاوه بر این، توجه داشته باشید که یک رشته سیم مسی باید فاقد رنگ سیاه باشد.
  • کابل برق درجه یک و باکیفیت دارای علامت استاندارد می‌باشد؛ بنابراین در صورت مشاهده علامت استاندارد می‌توانید از داشتن کیفیت بالای کابل و مورد تأیید بودن آن توسط سازمان‌های مربوطه اطمینان حاصل نمائید.
  • مورد بعدی که هنگام خرید بهترین کابل برق باید در نظر داشته باشید این است که رشته‌های کابل‌های با کیفیت بالا درست در وسط عایق قرار می‌گیرند. به طور معمول در کابل‌های کیفیت پایین، رساناهای الکتریکی به صورت فشرده در یک بخش از عایق جمع شده و بخشی از آن به طور کامل خالی است.
  • یک کابل برق مرغوب و درجه یک علاوه بر داشتن کیفیت عالی، از قیمت بسیار مناسبی نیز برخوردار است. توصیه ما این است که به منظور خرید بهترین کابل با قیمت مناسب به مراکز فروش معتبر در این زمینه مراجعه فرمائید.
  • یک کابل با کیفیت دارای عایق یا روکش مناسبی نیز می‌باشد. بخش داخلی و فلزی کابل‌ها به عنوان هادی جریان الکتریکی عمل می‌کنند اما پوشش رویه آن‌ها تحت عنوان عایق استفاده می‌شود. همان‌طور که می‌دانیم، عایق مهم‌ترین بخش در تعیین ایمنی بوده و اگر کیفیت آن مرغوب نباشد جریان به راحتی منتقل خواهد شد یا به نوعی نشتی رخ می‌دهد که به طور قطع عواقب بسیار بدی را در پی خواهد داشت. توجه داشت باشید که کیفیت عایق کابل به قطر آن نبوده و به کیفیت ساختاری بستگی دارد. پوشش مذکور باید به اندازه‌ای نرم و انعطاف‌پذیر باشد که بتواند در برابر ضربه و خراش مقاومت خوبی از خود نشان دهد. علاوه بر این، جنس بدنه باید به گونه‌ای تولید شده باشد که بتواند در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، حرارت، یخ‌زدگی و… پایداری خود را حفظ نماید.

آشنایی با برخی از کابل‌های پر مصرف

اگر تا این بخش از مقاله ما را همراهی کرده‌ باشید به طور قطع با ویژگی‌های بهترین کابل برق و برخی نکات که هنگام خرید آن می‌بایست رعایت کنید، آشنا شده‌اید. در ادامه می‌خواهیم به معرفی برخی از کابل‌های پرمصرف و پرکاربرد بپردازیم. همان‌طور که می‌دانید کابل‌های برق تحت عنوان محصولاتی پرکاربرد در صنعت برق در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که هر کدام از آن‌ها دارای کاربردهای منحصربه‌فرد خود هستند. اما آن چیزی که در بین تمامی کابل‌های برق مشترک می‌باشد این است که تمامی آن‌ها باید دارای مزیت‌هایی باشند تا بتوانند حداکثر کارایی را ارائه دهند. در ادامه با برخی از کابل‌های پرکاربرد که مزایای خوبی را به کاربران ارائه می‌دهند، آشنا خواهیم شد:

بهترین کابل برق: کابل افشان

یکی از کابل‌های پرکاربرد و معروف در صنعت برق، کابل افشان می‌باشد. همان‌طور که از نام این نوع از کابل‌ها مشخص است، در ساختار آن‌ها رشته سیم‌های بسیاری وجود دارد. هادی این نوع از کابل‌ها عموماً از جنس مس بوده که توسط لایه‌ای پلاستیکی از PVC پوشش داده می‌شوند. کابل‌های افشان به علت مس به‌کار رفته در آن‌ها بسیار نرم بوده و از انعطاف‌پذیری بالایی نیز برخوردار هستند؛ از این رو درصد شکستگی در این نوع از کابل‌ها صفر است.

لازم به ذکر است که کابل‌های افشان با وجود انعطاف‌پذیری بالا از قابلیت فرم‌دهی نیز برخوردار می‌باشند. عموماً کابل‌های افشان به دو صورت کابل‌های رشته‌ای تخت و گرد طراحی، تولید و روانه بازار می‌شوند. بهترین کابل برق افشان دارای کیفیت و طول عمر بالایی بوده و می‌تواند پاسخگوی نیاز کاربران باشد.

بهترین کابل برق: کابل نیمه افشان

یکی دیگر از انواع کابل‌های پرکاربرد، کابل‌های نیمه افشان هستند. کابل‌های نیمه افشان متشکل از تعداد زیادی مفتول به هم تابیده بوده که در کنار هم‌دیگر شکل گرفته‌اند. لازم به ذکر است که کابل‌های نیمه افشان در محدوده بین کابل مفتول و کابل افشان جای دارند. ناگفته نماند که کابل‌های مذکور از انعطاف‌پذیری بسیار خوبی نیز برخوردار می‌باشند.

سخن پایانی

در این راهنما با ویژگی‌های بهترین کابل برق تا حدودی آشنا شدیم. کابل و سیم‌های برق جزو مهم‌ترین و اصلی‌ترین محصولات در صنعت برق محسوب می‌شوند که استفاده از آن‌ها به منظور انتقال جریان برق ضروری است. کابل‌ها در انواع مختلف با کاربردهای گوناگونی طراحی و تولید می‌شوند که می‌توان بر حسب نیاز هر کدام از آن‌ها را خریداری کرد. در این راهنما با برخی از ویژگی‌ها و نکات مهمی که می‌بایست پیش از خرید انواع کابل و سیم مورد توجه قرار دهید، صحبت کردیم. خرید بهترین کابل برق نیاز به بررسی دقیق نیازهای مصرف‌کننده و مشخصات اصلی تجهیزات مذکور دارد.

کابل زره دار

آشنایی با مشخصات کابل زره دار و موارد استفاده از آن

آشنایی با مشخصات کابل زره دار

استفاده از کابل‌های مناسب و مرغوب در سیستم‌های مختلف می‌تواند از بروز خطرات جدی جلوگیری به عمل آورد. یکی از پرکاربردترین کابل‌های مقاوم در برابر عوامل محیطی مختلف، کابل زره‌دار می‌باشد. در این راهنما قصد داریم ضمن آشنایی با مشخصات کابل زره دار، به موارد استفاده از آن نیز بپردازیم. اولین نکته‌ای که در رابطه با کابل‌های زره‌دار حائز اهمیت می‌باشد آن است که این نوع از کابل‌های مقاوم در برابر عوامل محیطی می‌بایست که به درستی مورد استفاده قرار گیرند؛ چرا که عدم استفاده صحیح از کابل‌های زره‌دار می‌تواند سبب خرابی تجهیزات، برق‌گرفتگی و آتش‌سوزی شود که تمامی موارد مذکور می‌توانند خسارت‌های جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشند. برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید!

کابل زره‌دار چیست؟

کابل زره‌دار یا SWA یک نوع کابل کنترل قدرت و کمکی محسوب می‌شود که در منبع تغذیه برق مورد استفاده قرار می‌گیرد. جالب است بدانید که این نوع کابل تحت عناوین متفاوتی هم‌چون کابل زره‌دار، کابل زره‌پوش و همچنین کابل SWA نیز شناخته می‌شود. نکته بعدی که در بحث آشنایی با مشخصات کابل زره دار لازم است به آن اشاره‌ای داشته باشیم در رابطه با کاربرد این نوع کابل است. کابل‌های زره‌پوش به کمک یکی از انواع پیوندهای الکتریکی محافظت می‌شوند و در فریم ورک‌ها و سیستم‌های زیرزمینی، سیستم‌های کنترل، شبکه‌های کابلی و شبکه‌های قدرت مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است که سیم زره‌پوش دارای یک لایه محافظتی اضافی بوده که نقش پررنگی در جلوگیری از آسیب به سیم اصلی ایفا می‌کند. در بحث مشخصات کابل زره ای جالب است بدانید که لایه زره‌پوش این کابل با فویل یا فلز راه راه به منظور اطمینان از خاصیت ارتجاعی پیچیده شده و همچنین در ساختار آن یک ترکیب ضد آب به منظور جلوگیری از ورود رطوبت به داخل و خارج آن به‌کار رفته است. ناگفته نماند که کابل زره‌ای ۴ هسته‌ای به منظور جلوگیری از آسیب دیدن کابل دارای چندین لایه می‌باشد. به طور معمول روکش بیرونی کابل زره‌دار از پلاستیک ساخته شده و از کابل در برابر سایش و پارگی محافظت می‌کند.

کابل زره دار و اهمیت استفاده از آن

با توجه به توسعه سریع ارتباطات نوری، کابل‌های فیبر نوری در اکثر محیط‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما فرض کنید که شرایط جوی در یک محیط نابسامان است؛ در این صورت چه باید کرد؟ بله، در چنین شرایطی باید از انتقال یکپارچه داده‌ها از کابل اطمینان حاصل نمود که برای انجام این کار می‌توان از کابل‌های زره‌پوش بهره‌گیری کرد. شایان ذکر است که کابل‌های زره‌دار، همان‌طور که از نامشان پیداست برخلاف کابل‌های محافظت نشده در مقابل آسیب مکانیکی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند.

کابل زره دار

کاربرد کابل زره دار

به طور کل در هر محیطی که احتمال بروز خطر بالا باشد و کابل‌های معمولی نتوانند عملکرد مقاومتی درستی از خود نشان دهند می‌توان از کابل‌های زره‌دار بهره‌گیری کرد. به طور معمول از کابل‌های زره‌دار می‌توان در پمپ‌ بنزین‌ها، دستگاه‌های مرتبط با صنعت پتروشیمی، دستگاه‌های مرتبط با نفت و گاز، دستگاه‌های قوی با ولتاژ جریان الکتریکی بالا، عملیات جوشکاری، مکان‌هایی که محل عبور و مرور ماشین‌های سنگین و فوق‌سنگین هستند، مکان‌هایی که وجود جانوران موذی احساس می‌شود و… استفاده نمود.

کابل زره دار و ساختار آن

ساختار کابل زره‌دار را می‌توان به شکل زیر تجزیه کرد:

  • هادی: این بخش از ساختار کابل زره‌ای شامل مس رشته‌ای می‌باشد. ناگفته نماند که کابل‌ها بر اساس درجه انعطاف‌پذیری دسته‌بندی می‌شوند.
  • عایق‌بندی: به طور معمول در تعدادی از کابل‌های برق از پلی اتیلن (XLPE)استفاده می‌شود؛ چرا که دارای مقاومت بسیار خوب در برابر آب و همچنین خصوصیات الکتریکی است. ناگفته نماند که عایق‌بندی در کابل‌ها عدم تماس رساناها با مواد فلزی دیگر را تضمین می‌کند.
  • روکش: در ساختار کابل زره‌دار از روکش‌های پلی وینیل کلراید (PVC)به منظور ایجاد مرز بین لایه‌های داخلی و خارجی کابل استفاده می‌شود.
  • غلاف: غلاف مشکی پی‌وی‌سی مشکی کلیه اجزای کابل را در کنار یک‌دیگر نگه داشته و از فشارهای خارجی بیشتر محافظت می‌کند.

هدف اصلی از زره‌دار کردن کابل چیست؟

منظور از زره‌دار کردن کابل، اضافه کردن یک لایه از زره بیشتر از کابل‌های معمولی است. لازم به ذکر است که زره‌های نوار فولادی متناسب با سیم فولادی نازک و زره نوار فولادی ضخیم متناسب با سیم‌ فولادی ضخیم طراحی و تولید می‌شوند. مورد بعدی که سبب شده است تا زره‌دار کردن کابل مدنظر باشد این است که کابل‌ زره دار در مقایسه با کابل معمولی برای دفن مستقیم مناسب‌تر بوده و از مقاومت مکانیکی بیشتری برخوردار است. علاوه بر این، زره یک لایه محافظتی محسوب می‌شود که در بخش خارجی هسته کابل توسط یک لایه نوار فولادی پوشانده شده و وظیفه آن محافظت از کابل در برابر خرد شدن یا فشردن و ایجاد اتصال کوتاه است. به طور کل می‌توان گفت که هدف اصلی از افزودن لایه زره به کابل، افزایش حفاظت مکانیکی همانند مقاومت در برابر کشش و مقاومت فشاری برای افزایش عمر مفید و همچنین بهبود عملکرد ضد تداخل کابل از طریق محافظت می‌باشد.

آشنایی با انواع کابل زره دار

پیش از آشنایی با انواع کابل زره دار لازم است بدانید که به طور معمول مواد زره‌ای استفاده شده در کابل شامل نوار فولادی، سیم فولادی، نوار آلومینیوم، لوله آلومینیوم و… می‌باشد. در ادامه با انواع کابل‌های زره‌دار آشنا خواهیم شد:

کابل زره دار

 کابل نوار فولادی

  • اولین ویژگی کابل‌های زره‌پوش نوار فولادی و سیم فولادی این است که آن‌ها از نفوذپذیری بالایی برخوردار می‌باشند.
  • این نوع از کابل‌ها دارای اثر محافظ مغناطیسی بسیار خوبی بوده و می‌توان از آن‌ها برای تداخل ضد فرکانس پایین استفاده کرد.
  • کابل زره دار نوار فولادی بدون نیاز به عبور از لوله مستقیماً دفن و ریخته شده و دارای کیفیت مناسب، کاربرد بالا و قیمت پایین می‌باشد.

کابل سیم آلومینیومی

سیم آلومینیومی تنها در نسخه‌های چند هسته‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. همان‌طور که از نام کابل چند هسته‌ای پیداست، در این نوع کابل تعداد هسته‌های مختلفی وجود دارد. چنانچه کابل زره دار تنها یک هسته داشته باشد، از زره سیم مفتول آلومینیومی (AWA) به جای سیم فولادی استفاده می‌شود؛ چرا که آلومینیوم غیرمغناطیسی است. لازم به ذکر است که یک میدان مغناطیسی به کمک جریان در یک کابل تک هسته‌ای تولید می‌شود؛ در نتیجه در سیم فولادی القای جریان الکتریکی رخ می‌دهد و در پی آن سیم بیش از اندازه گرم خواهد شد.

 کابل سیم استیل

  • کابل‌های زره‌دار سیم استیل از حافظت مکانیکی برخوردار می‌باشند.
  • این نوع کابل‌ها در برابر فشارهای بالا مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند.
  • کابل‌های مذکور از قابلیت دفن مستقیم برخوردار بوده و می‌توان از آن‌ها در پروژه‌های زیرزمینی یا خارجی استفاده کرد.
  • کابل‌های زره‌دار سیم استیل به زمین متصل شده و می‌توان از آن‌ها به عنوان حافظ مدار نیز بهره‌گیری کرد.

تقسیم‌بندی کابل‌های زره‌دار از لحاظ طراحی و ساخت

 کابل زره پوش با سیم گرد

به منظور تولید یک کابل زره‌پوش به کمک سیم گرد، از یک کابل مارپیچ استفاده می‌شود.

کابل زره پوش با سیم تخت

به منظور ساخت کابل زره‌دار به کمک سیم صاف (تخت)، یک طناب مارپیچی به همراه یک سیم فولاد ضد زنگ چند لایه مسطح مونتاژ می‌شود.

مزایای کابل زره دار

اگر تا این بخش از مقاله ما را همراهی کرده باشید، حتماً با تعریف کابل زره‌ دار، موارد استفاده از آن، و انواع کابل زره‌پوش آشنا شدید. در ادامه قصد داریم در رابطه با مزیت‌هایی که این نوع کابل برای کاربران فراهم می‌کند کمی صحبت کنیم. در ابتدا لازم است بدانید موادی که به عنوان زره کابل مورد استفاده قرار می‎‌گیرند، غالباً به اندازه‌ای سخت و قدرتمند هستند که به خوبی می‌توانند کابل داخلی را از هرگونه آسیب مصون نگه دارند. کابل‌های زره‌دار مزایای دیگری برای کاربران فراهم می‌کنند که برخی از آن‌ها به شرح زیر است:

  • کابل‌های زره‌دار می‌توانند از اجزای داخلی کابل به نحو احسن محافظت کنند.
  • از آن‌جایی که کابل‌های زره‌دار ضریب نفوذپذیری بالایی دارند، راهی مطمئن برای انتقال اطلاعات محسوب می‌شوند.
  • استفاده از کابل‌های زره‌دار به منظور جداسازی اجزای انتقال از انتشارات مزاحم کمک می‌کند.

سخن پایانی

در این راهنما با کابل زره‌دار و جنبه‌های مختلف آن تا حدودی آشنا شدیم. کابل‌های زره‌دار یک کابل معمولی به همراه یک لایه محافظ اضافی هستند که این لایه سبب می‌شود تا کابل از آسیب دیدن محافظت شود. در واقع می‌توان گفت زره‌دار کردن کابل بر طول عمر آن می‌افزاید و سبب ارائه عملکرد بهتر کابل می‌شود. از آن‌جایی که کابل‌های زره‌دار در انواع مختلف طراحی و تولید می‌شوند، دارای قیمت‌های متفاوتی می‌باشند. به طور کل کابل‌ زره‌دار به منظور محافظت از انواع کابل در محیط‌های سخت مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل زره‌دار غالباً در محیط‌های صنعتی به‌کار گرفته می‌شود. هر یک از کابل‌های زره‌دار دارای مشخصات مخصوص به خود هستند. آن‌ها از نظر پوشش فلزی، رنگ، نوع عایق، روکش، پوشش میانی و ویژگی‌های دیگر با هم تفاوت دارند. از ویژگی‌های بارز کابل‌های زره‌پوش می‌توان به لایه‌های اضافی آن اشاره داشت. البته ناگفته نماند که شاخص‌ترین مشخصه این نوع از کابل‌ها، مقاومت مکانیکی آن‌ها است. کابل زره دار بهترین نوع کابل به منظور دفن مستقیم در زمین است. از دیگر مشخصات این نوع کابل‌ها می‌توان به مقاومت بالای آن‌ها در برابر رطوبت اشاره کرد. در نهایت برای اتمام این مقاله باید بگوئیم که کابل‌های زره‌پوش یا زره‌دار دارای ساختار منحصربه‌فردی بوده و به لطف آن از قابلیت انعطاف‌پذیری خوبی برخوردار هستند.

 

آشنایی با انواع کابل برق سه فاز و کاربردهای آن

کابل برق سه فاز چیست و چه کاربردهایی دارد؟ مشخصات فنی کابل سه فاز چیست؟ احتمالاً اکثر افرادی که در صنعت برق مشغول به فعالیت هستند با کابل‌های برق سه فاز آشنایی دارند. در این راهنما قصد داریم کمی بیشتر به جنبه‌های مختلف کابل سه فاز، انواع و کاربردهای آن بپردازیم.

آشنایی با کابل برق سه فاز

همان‌طور که از نام این نوع از کابل‌ها مشخص است، از آن‌ها برای برق سه فاز استفاده می‌شود؛ به این معنا که برای روشن‌کردن بسیاری از دستگاه‌ها و تجهیزات صنعتی که به جریان برق بسیار زیادی نیاز دارند، می‌توان از این کابل برق بهره‌گیری کرد. به عنوان مثال برای استفاده از دستگاه‌هایی ازجمله ماشین‌آلات برقی، پمپ‌ها و الکتروموتورها و هر دستگاه دیگری که از برق سه فاز استفاده می‌کند، می‌توان از کابل سه فاز بهره گرفت. در ساختار کابل‌ برق سه فاز به طور معمول ۴ رشته سیم مشاهده می‌شود که سه سیم فاز ۱ و فاز ۲ و فاز ۳ بوده و آخرین سیم هم مربوط به نول می‌باشد که همراه با سیم ارت، کابل‌های سه فاز را تشکیل می‌دهند. لازم به ذکر است که ۳ سیم مذکور دارای جریان ۳۸۰ ولت از نوع متناوب می‌باشند.

کابل‌های برق ۳ فاز یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین تجهیزات در صنعت برق محسوب می‌شوند که از آن‌ها می‌توان به منظور انتقال جریان برق استفاده کرد. از آن‌جایی که انتقال جریان برق سه فاز از طریق این نوع کابل اتفاق میافتد، با کیفیت بودن کابل‌های مذکور بسیار حائز اهمیت است؛ به طوری که آن‌ها می‌بایست به درستی نصب شوند تا احتمال آسیب به حداقل برسد. البته پلیمرهایی که تحت عنوان عایق مورد استفاده قرار می‌گیرند و همچنین اتصالات سیم و کابل مواد اولیه و… نیز در کیفیت نهایی کابل برق سه فاز موثر است.

کابل‌های برق سه فاز در گروه کابل‌های فشار قوی جای دارند و از آن‌ها در سیستم‌هایی با ولتاژ اسمی بیش از ۳۰ کیلو ولت به منظور هدایت جریان برق استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که شدت جریان و ولتاژ این کابل‌ها به اندازه‌ای زیاد است که به طور معمول آن‌ها را به شکل دفنی در زیرزمین یا در کانال‌های مخصوص قرار می‌دهند؛ از این رو در فرآیند طراحی و تولید آن‌ها می‌بایست پارامترهای مختلفی مدنظر قرار گیرد.

کابل برق سه فاز

کاربرد کابل برق سه فاز

کابل‌های برق سه فاز در کاربردهای متنوع صنعتی و تجاری به منظور روشن کردن تجهیزات صنعتی پرکاربردی مثل پمپ، الکتروموتورها، ابزارآلات برقی و کلیه دستگاه‌هایی که نیازمند منبع برق ۳ فاز هستند مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته امروزه از سیم‌کشی برق ۳ فاز در واحدهای مسکونی به دلیل به‌کارگیری آسانسور و پمپ‌های چاه نیز استفاده می‌شود؛ در نتیجه می‌توان گفت که این نوع از کابل‌ها جزو کابل‌های ساختمانی نیز به‌شمار می‌روند. همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد کابل‌ برق سه فاز یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین تجهیزات در صنعت برق محسوب می‌شود که از آن برای انتقال و جابه‌جایی ایمن برق استفاده می‌شود؛ از این رو می‌بایست با کیفیت بالایی طراحی و تولید شوند تا میزان آسیب‌های احتمالی تا حد ممکن کاهش یابد.

کیفیت کابل‌های برق سه فاز به فاکتورهای مختلفی مثل کیفیت فلز به‎‌کار رفته، پلیمرهایی که در نقش عایق سیم برق مورد استفاده قرار می‌گیرند، اتصالات کابل و موارد دیگر وابسته است. همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، کابل‌های برق ۳ فاز در دسته کابل‌های برق فشار قوی به‌شمار می‌روند. کابل‌های فشار قوی به منظور هدایت جریان برق در مکانیزم‌هایی که به ولتاژ اسمی بیشتر از ۳۰ کیلو ولت نیازمند هستند، به‌کار گرفته می‌شوند؛ چرا که شدت ولتاژ و جریان عبوری از کابل‌های برق ۳ فاز بسیار بالا بوده و نصب آن‌ها یا به صورت دفن در زیرزمین یا درون کانال‌های ویژه انجام می‌شود.

ناگفته نماند که کابل‌های به‌کارگرفته شده در تجهیزات برق سه فاز صنعتی یا خانگی به ۲ شکل اتصال ستاره یا اتصال مثلث به یک‌دیگر متصل می‌شوند. شیوه اتصال رشته‌های سیم در هر یک از روش‌های مذکور متفاوت بوده و تمایز اصلی در این دو شیوه اتصال، وجود یا عدم وجود نول است.

انواع کابل برق سه فاز

کابل برق را می‌توان از نظر کاربرد و محیط‌هایی که از آن استفاده می‌شود به ۳ دسته اصلی تقسیم‌بندی کرد. دسته‌های مذکور عبارتند از کابل‌های هوایی، کابل‌های زمینی و کابل‌های ساختمانی که در ادامه با هر یک از این دسته‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد:

کابل هوایی

کابل‌های برق هوایی به طور معمول در محیط‌هایی که کابل می‌بایست آویزان شود یا این که باید روی تیره برق استفاده شود، کاربرد دارند. به طور معمول در کابل‌های هوایی یک سیم رشته‌ای از جنس فولاد گالوانیزه در کنار یک‌دیگر که با استفاده از یک غلاف پلی اتیلنی پوشیده شده است، تهیه می‌شوند.

کابل زمینی

به طور معمول در اکثر مواقع از کابل‌های زمینی برای انتقال برق از دورن خاک استفاده می‌شود. کابل‌های مذکور متشکل از یک عایق، هادی مسی و غلاف P.E.T بوده که در برخی مواقع سیم به نوار فولادی نیز مجهز می‌شود.

کابل ساختمانی

این نوع از کابل برق سه فاز عموماً در تمامی ساختمان‎‌‌ها قابل مشاهده است. کابل‌های ساختمانی از غلاف‌های پی وی سی و هادی مسی ساخته شده‌اند و دارای سطح مقطع مشخصی بوده و می‌توانند جریان برق معینی را جابه‌جا کنند.

کابل برق سه فاز

مزیت‌های به‌کارگیری کابل برق سه فاز

  • میدان مغناطیسی دوار به منظور راه‌اندازی و گردش موتورهای آسنکرون احتیاج است که این میدان تنها به کمک کابل‌های برق ۳ فاز ایجاد می‌شود.
  • احتمال دارد در جریان‌های برق تک فاز میزان قدرت لحظه‌ای در بعضی مواقع به صفر برسد و سبب بروز اختلالاتی در تجهیزات مصرف‌کننده گردد. اما این موضوع در مکانیزم‌هایی که از برق سه فاز بهره می‌برند به هیچ‌وجه وجود ندارد؛ چرا که در صورت به صفر رسیدن قدرت لحظه‌ای در یکی از فازها، فازهای دیگر حاوی جریان خواهند بود.
  • برخی از تجهیزات صنعتی هم‌چون هواکش‌های صنعتی نیز با بهره‌گیری از برق سه فاز و تک فاز به فعالیت می‌پردازند، اما استفاده از کابل‌ برق سه فاز به دلیل نویز، لرزش و مصرف برق کمتر در اولویت می‌باشد.
  • توجه داشته باشید که فعالیت با سیم برق سه فاز در مقایسه با برق تک فاز دشوارتر بوده و نیازمند آگاهی علمی و تجربه است؛ از این رو توصیه می‌شود در هنگام استفاده از آن حتماً از کمک یک کارشناس کمک بگیرید.
  • جریان متناوب ایجاد شده با استفاده از کابل برق سه فاز در مقایسه با جریان متناوب تهیه شده در کابل برق تک فاز از ضربان کمتر و ضریب بهره بیشتری برخوردار است.
  • زمانی که برای تجهیز خاصی به برق سه فاز نیاز داشته باشیم اما شرایط دسترسی به این جریان وجود نداشته باشد، می‌توان جریان برق تک فاز را به کمک اینورترهای ویژه به سه فاز تبدیل کرد.

رنگ‌بندی کابل برق سه فاز

اگر تا این بخش از مقاله ما را همراهی کرده باشید، قطعاً با کابل‌های برق ۳ فاز، انواع، کاربرد و مزیت‌های استفاده از آن آشنا شده‌اید. در این بخش از مطلب قصد داریم اطلاعاتی در رابطه با رنگ‌بندی کابل برق ۳ فاز به منظور شناسایی آسان‌تر فاز‌های متفاوت موجود در آن به شما عزیزان ارائه دهیم.

همان‌طور که گفته شد، به منظور تشخیص آسان‌تر فازهای متفاوت موجود در کابل‌های برق ۳ فاز باید به کمک استانداردهای معین رنگ آن‌ها را از هم‌دیگر جدا کرد. از مزیت‌های به‌کارگیری این شیوه می‌توان به شناسایی آسان‌تر فازها به منظور تقسیم بار و اتصال درست آن‌ها با موتور القایی بدون آن که نیازی به تست کردن باشد، اشاره نمود.

لازم به ذکر است که معروف‌ترین و مناسب‌ترین استاندارد برای انجام این کار IEC 60446 می‌باشد. متأسفانه استاندارد مذکور به منظور تولید سیم‌های برق سه فاز به اندازه‌ای که باید جدی گرفته نشده و غالباً زنگ‌های غیراستاندارد و غیرحرفه‌ای در فرآیند تولید کابل‌ برق سه فاز به‌کار گرفته می‌شود.

مطابق استانداردهای IEC، استفاده از رنگ‌های سیاه، قهوه‌ای، نارنجی، قرمز، زرد، سبز، آبی، بنفش، خاکستری، سفید، صورتی و فیروزه‌ای در شناسایی هر فازی مجاز است. به منظور تولید کابل‌های برق ۳ فاز یا بر مبنای استانداردهایی که توسط وزارت نیرو اعلام شده، فازهای (S)، (R) و (T) به ترتیب باید در رنگ‌های قرمز، زرد و آبی تولید شوند یا این که مطابق با استانداردهای چین در رنگ‌های زرد، سبز و قرمز طراحی، تولید و به‌کارگرفته شوند.

ناگفته نماند که کابل برق سه فاز به شکل ۳.۵ رشته، ۴ رشته و ۵ رشته تولید و روانه بازار می‌شود. با توجه به افزایش میزان رشته‌های به‌کار رفته در این نوع از کابل‌ها بدیهی است که قیمت آن نیز به همان نسبت افزایش پیدا می‌کند. لازم به ذکر است که مزیت اصلی به‌کارگیری کابل‌های ۳ فاز پنج رشته در مقایسه با کابل‌های ۴ رشته در استفاده از سیم ارت می‌باشد. با لحاظ نمودن استانداردهای تولید کابل‌های سه فاز و ارزیابی سطح کیفی آن‌ها، کابل‌های مذکور در اقسام گوناگونی تهیه و تولید می‌شوند.

سخن پایانی

کابل‌های برق ۳ فاز جزو پرمصرف‌ترین کابل‌ها در صنعت برق محسوب می‌شوند که در حوزه‌هایی که به برق فشار قوی نیاز است کاربرد دارند. کابل‌های فشار قوی دارای انواع گوناگونی هستند؛ اما به طور کل این نوع از کابل‌ها متشکل از یک یا تعدادی هادی الکتریکی بوده و با استفاده از یک غلاف به صورت کلی پوشیده شده‌اند. توصیه می‌شود در صورت استفاده از کابل برق ۳ فاز حتما از کمک یک فرد کارشناس که سابقه کار با این نوع از کابل‌ها را دارد، استفاده نمائید.

 

کابل مقاوم در برابر آتش

آشنایی با کابل مقاوم در برابر آتش

کابل های مقاوم در برابر آتش و اهمیت تأمین امنیت افراد

منظور از کابل‌ مقاوم در برابر آتش یا کابل نسوز چیست؟ کابل‌های نسوز چه ویژگی‌هایی دارند؟ انواع کابل‌های نسوز کدام‌اند؟ در این مقاله قصد داریم ضمن پاسخ به سوالات مذکور، جنبه‌های مختلف کابل‌های نسوز را مورد بررسی قرار دهیم. امروزه با توجه به رشد تکنولوژی و افزایش اهمیت تأمین امنیت جانی انسان‌ها، تجهیزات و ابزارهایی روی کار آمده‌اند که با استفاده از آن‌ها می‌توان ابعاد و زمینه‌های مختلف زندگی انسان را ایمن ساخت. کابل‌های نسوز ازجمله تجهیزاتی به‌شمار می‌روند که موضوع اصلی مطلب ما است.

کابل مقاوم در برابر آتش چیست؟

کابل مقاوم در برابر حرارت یا کابل نسوز که عمدتاً در سیستم‌های اعلان حریق و ساختمان‌ها و به طور کل مناطقی که از نظر انتقال اطلاعات حساسیت زیادی دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف اصلی از طراحی این کابل‌ها حفظ یکپارچگی مدار و انتقال دیتا در زمان آتش‌سوزی می‌باشد.

انواع کابل مقاوم در برابر حرارت

به‌‌کارگیری کابل‌ها در سیستم‌های برقی و مکانیکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لازم به ذکر است که علاوه بر سازه‌ها، ابزار و وسایل نیز می‌بایست از کابل‌هایی که با مشخصات فنی خاص تولید می‌شوند، بهره‌گیری کنند؛ از این رو کابل‌های مقاوم در برابر آتش تولید و به بازار عرضه می‌شوند. کابل‌های مقاوم در برابر حرارت یا کابل‌های نسوز در مدل‌های متنوع با کاربردهای مختلف تولید می‌گردند و در سیستم‌های امنیتی، روشنایی اضطراری، اعلان حریق، هوا رسانی، برق‌رسانی اضطراری و پمپ‌‍‌های آتش‌نشانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

امروزه کابل‌های مقاوم در برابر آتش تحت عنوان یکی از ابزارهای کاربردی شناخته می‌شوند و می‌بایست بر اساس استانداردهایی که در این مورد اعلام شده است خریداری شوند. انواع کابل‌های نسوز به شرح زیر است:

  • کابل‌های کنترل
  • کابل‌های ابزار دقیق
  • کابل‌های اعلام حریق
  • کابل‌های قدرت
  • کابل‌های فشار قوی
  • کابل‌های جرقه‌زن

ساختار کابل مقاوم در برابر آتش

۱. رسانا: مس قلع اندود یا خالص برابر با استاندارد (IEC 60228)

۲. عایق: (XLPE) یا سیلیکون به همراه نوار میکا

۳. حفاظ میانی: پلی استر + فویل آلومینیومی + سیم تخلیه

۴. روکش: (HFFR) یا سیلیکون

لازم به ذکر است که کابل مقاوم در برابر حرارت می‌تواند با تعداد رشته‌های متنوع و سطح مقاطع گوناگون طراحی، تولید و به بازار عرضه شود.

کابل مقاوم در برابر آتش

ویژگی‌های کابل مقاوم در برابر آتش

در ادامه معرفی کابل‌های مقاوم در برابر آتش لازم به ذکر است که این سری از محصولات قابلیت جلوگیری از انتشار شعله‌های آتش را دارند و همین یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کابل‌های نسوز محسوب می‌شود. ویژگی دوم کابل‌ مقاوم در برابر آتش، مقاومت و پایداری بالای آن در برابر تغییرات دمایی می‌باشد. ناگفته نماند که کابل‌های مقاوم در برابر آتش دارای عایق حرارتی بوده و از دمای منفی ۶۰ درجه سانتی‌گراد تا ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد را می‌توانند تحمل کنند.

علاوه بر موارد فوق، این نوع از کابل‌ها در برابر جریان الکتریسیته مقاومت بسیار خوبی از خود نشان داده و می‌توان با خیال راحت از آن‌ها استفاده کرد. از دیگر ویژگی‌های این سری محصولات می‌توان به مقاومت بسیار خوب آن‌ها در برابر اشعه‌های مختلف همانند مادون قرمز، گاما، ازن و… اشاره داشت. جالب است بدانید که کابل‌های مقاوم در برابر حرارت به نوعی طراحی و تولید می‌شوند که هیچ‌گونه قارچ یا باکتری نمی‌تواند بر روی آن‌ها رشد کند؛ از این رو در صنایع پزشکی و غذایی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. اگر بخواهیم یک جمع‌بندی کلی از ویژگی‌های کابل مقاوم در برابر آتش داشته باشیم باید بگوئیم:

  • از انتشار آتش جلوگیری می‌کنند.
  • دارای محافظ یا شیلد هستند.
  • فاقد هرگونه گاز سمی و کشنده هستند.
  • در برابر تغییرات دمایی مقاوم می‌باشند.
  • هنگام آتش‌سوزی دود بسیار کمی ایجاد می‌کنند.
  • در آب‌وهوای خشک و مرطوب قابل استفاده هستند.
  • تحمل دما از منفی ۶۰ تا ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد را دارند.
  • از قابلیت شکل‌گیری، انعطاف‌پذیری و حفظ پایدار جریان برق برخوردارند.
  • در برابر جریان‌های شدید ناشی از ولتاژهای بالای جریان برق مقاوم هستند.
  • در برابر اشعه‌های مختلفی ازجمله ماورابنفش، مادون قرمز، گاما و ازن مقاوم هستند.
  • در صنایع پزشکی و غذایی به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربردهای کابل مقاوم در برابر آتش

کابل نسوز یا مقاوم در برابر آتش را می‌توان یکی از اساسی‌ترین و پرکاربردترین محصولات در سیم‌کشی‌های خاص در نظر گرفت. به عنوان مثال، این نوع از کابل‌ها در سیستم‌های اعلام حریق بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. توصیه می‌شود با توجه به فعالیت سیستم‌های مذکور در زمان آتش‌سوزی، حتماً از کابل‌های مقاوم در برابر آتش یا حرارت استفاده نمائید.

یکی دیگر از کاربرد‌های کابل‌های مقاوم در برابر آتش در سیستم روشنایی اضطراری است. شایان ذکر است که این سری محصولات به صورت خشک تولید می‌شوند؛ از این رو کاربران می‌توانند با خیالی آسوده از آن‌ها استفاده نمایند.

نقش شیلد در کابل‌های نسوز

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که سبب می‌شود کابل‌ها در برابر حرارت بتوانند مقاومت و پایداری بسیار بالا و خوبی از خود نشان دهند، وجود شیلد در آن‌ها است. جالب است بدانید که شیلدها در انواع مدل‌های متنوع برای کابل‌های مقاوم در برابر حرارت طراحی و تولید می‌شوند. از مهم‌ترین و پرکاربردترین مدل‌های شیلد می‌توان به محصولات نواری، بافت و ترکیبی اشاره داشت که هر کدام از آن‌ها دارای کاربرد مخصوص به خود بوده و می‌توانند در فرآیند تولید انواع مختلف کابل‌ مقاوم در برابر آتش مورد استفاده قرار گیرند.

ضرورت مجهز بودن کابل‌های مقاوم در برابر آتش به شیلد چیست؟

شیلدها در کابل‌های مقاوم در برابر حریق به منظور استفاده در سامانه‌های اعلان حریق به‌کار می‌روند؛ چرا که گستردگی و مجاورت کابل مقاوم در برابر آتش در ساختمان‌ها و در کنار کابل‌های دیگر سبب جذب امواج الکترومغناطیس پیرامونی می‌شود. از این رو ایجاد اختلاف پتانسیل و همچنین جاری شدن جریان سبب اعلام هشدار آتش‌سوزی کاذب در ساختمان شده که وجود شیلد مانع بروز چنین خطاهایی خواهد شد.

آزمون کابل مقاوم در برابر آتش

اگر تا این بخش از مقاله ما را همراهی کرده‌اید، با ساختار کابل‌های مقاوم در برابر آتش، ویژگی‌ها و کاربردهای آن آشنا شده‌اید. اکنون قصد داریم در رابطه با آزمون کابل مقاوم در برابر حرارت یا آتش توضیحاتی را خدمتتان ارائه دهیم. زمانی که کابل‌ها تحت عنوان «ضد آتش» تولید می‌شوند، برای کسب این عنوان باید مورد آزمایش قرار گیرند. در واقع هدف اصلی از آزمایش این کابل‌ها این است که استحکام حرارتی آن‌ها اثبات شده و مورد تأیید آزمایشگاه و کنترل کیفی واقع شود.

به منظور آزمایش کابل‌های مقاوم در برابر آتش از ۲ استاندارد (IEC 60331) و (BS 6387) استفاده می‌شود. بر اساس استاندهای مذکور، کابل تحت ولتاژ در طی چند مرحله در معرض شعله آتش قرار داده می‌شود. لازم به ذکر است که مدت زمان تست‌های مذکور و دمای شعله متناسب با درجه مقاومت کابل تعیین می‌شود؛ بنابراین ۲ فاکتور مدت زمان و دمای شعله برای تمامی کابل‌ها یکسان نخواهد بود.

کابل مقاوم در برابر آتش

استاندارد IEC 60331 برای آزمایش کابل ضد آتش

مطابق استاندارد مذکور، کابل مقاوم در برابر آتش تحت ولتاژ کار تعریف شده در معرض شعله آتش با دمای ۷۵۰ درجه سلسیوس به مدت زمان ۱.۵ الی ۳ ساعت قرار داده می‌شود. پس از این که زمان مذکور به اتمام رسید، کابل از دمای شعله دور شده اما مدار الکتریکی همچنان وصل و جریان برق از کابل مورد نظر عبور خواهد کرد. ۱۲ ساعت بعد کابل مذکور باید یکپارچگی خود را حفظ کرده باشد. در این صورت کابل مورد نظر را می‌توان به عنوان صد حریق مورد استفاده قرار داد.

استاندارد BS 6387 برای تست کابل ضد حریق

این استاندارد برای تست کردن کابلی که دارای ویژگی Fire resistance یا همان ضد حریق بودن است در شرایط و دسته‌بندی‌های مختلف صورت می‌گیرد:

موقعیت اول: مقاومت تنها در برابر آتش

  • Cat A: ۳ ساعت در معرض دمای ۶۵۰ درجه سلسیوس
  • Cat B: ۳ ساعت در معرض دمای ۷۵۰ درجه سلسیوس
  • Cat C: ۳ ساعت در معرض دمای ۹۵۰ درجه سلسیوس
  • Cat S: ۲۰ دقیقه در معرض دمای ۹۵۰ درجه سلسیوس

موقعیت دوم: استحکام در برابر آتش و پاشش آب

  • Cat W: در آزمون مذکور کابل مورد نظر در مدار به مدت پانزده دقیقه در معرض دمای ۶۵۰ درجه سانتی‌گراد و اسپری آب قرار داده می‌شود.

موقعیت سوم: مقاومت در برابر آتش به همراه شوک مکانیکی

  • Cat X: ۱۵ دقیقه در معرض دمای ۶۵۰ درجه سلسیوس به همراه شوک مکانیکی
  • Cat Y: ۱۵ دقیقه در معرض دمای ۷۵۰ درجه سلسیوس به همراه شوک مکانیکی
  • Cat Z: ۱۵ دقیقه در معرض دمای ۹۵۰ درجه سلسیوس همراه با شوک مکانیکی

موقعیت چهارم: آزمون CWZ

  • Cat C: ۳ ساعت در معرض دمای ۹۵۰ درجه سانتی‌گراد
  • Cat W: ۱۵ دقیقه در دمای ۶۵۰ درجه سانتی‌گراد همراه با پاشش آب
  • Cat Z: ۱۵ دقیقه در معرض دمای ۹۵۰ درجه سانتی‌گراد همراه با شوک مکانیکی

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم جنبه‌های مختلف کابل مقاوم در برابر آتش را مورد بررسی قرار دهیم. منظور از کابل‌های مقاوم در برابر آتش، کابل‌هایی هستند که در برابر شعله آتش بسیار مقاوم بوده و با عملکرد بسیار بالا برای مصارف ساختمانی طراحی و تولید شده‌اند. وجود مواد غیرقابل اشتعال و همچنین انعطاف‌پذیر در کابل‌های مقاوم در برابر آتش سبب شده است تا این نوع از کابل‌ها در هنگام آتش‌سوزی دود بسیار کمی ایجاد کنند. ناگفته نماند که دود ناشی از کابل مقاوم در برابر آتش فاقد هرگونه گاز سمی و کشنده می‌باشد. شایان ذکر است که همین ویژگی کابل‌های ضد آتش سبب بالا رفتن امنیت افراد و همچنین ایمنی تجهیزات و ابزار شده است.

در این سری از مقالات آموزشی فروشگاه رساسیم در رابطه با کابل مقاوم صحبت کردیم که امیدواریم مورد پسند شما قرار گرفته شده باشه.

کابل آلومینیوم

همه چیز در مورد کابل آلومینیوم

تاریخچه کابل‌کشی آلومینیومی

یکی از پرکاربردترین کابل‌های برق که در کنار کابل‌های مسی به بازار عرضه می‌شود، کابل آلومینیوم است. کابل‌های آلومینیومی وظیفه انتقال جریال الکتریکی را برعهده دارند. در این راهنما قصد داریم با همه چیز درمورد کابل آلومینیوم آشنا شویم. یکی از نکات جالب توجه درمورد این کابل‌ها، میزان مقاومت الکتریکی آن‌ها می‌باشد؛ به طوری که هر اندازه مقاومت الکتریکی این نوع از کابل‌ها کم‌تر باشد، آن کابل از لحاظ عملکرد مناسب‌تر است.

نخستین کابل‌های آلومینیومی در اواخر قرن نوزدهم میلادی در ایالات متحده آمریکا ساخته شدند. در سال ۱۸۸۰ میلادی در ایالت شیکاگو، رئیس ایستگاه قطار متوجه شد که کلیه سیم‌های مسی در فضای باز به سرعت درحال آسیب دیدن و خراب شدن هستند.

او به این نتیجه رسید که این مشکل به دلیل خوردگی مس توسط دود لوکوموتیو رخ می‌دهد. البته دلیلی که وی تصمیم گرفت از آلومینیوم استفاده کند ناشناخته می‌باشد، اما در هر صورت یک سیم مسی چند صد متری با یک کابل آلومینیوم جایگزین گردید که هرساله با وجود گذر تعداد زیادی قطار، دوام خود را حفظ کرده است. می‌توان گفت این موضوع اولین کاربرد کابل‌های آلومینیومی محسوب می‌شود.

وزن نسبتاً کم کابل‌های آلومینیومی سبب کاهش بار در ستون‌های شبکه می‌شود و فاصله دهانه‌ها را بین آن‌ها بیشتر می‌کند؛ در نتیجه هزینه‌ها به همان نسبت کاهش یافته و مدت زمان ساخت نیز کوتاه‌تر می‌شود. زمانی که جریان از سیم‌های آلومینیومی عبور می‌کند، آن‌ها گرم شده و سطحشان نیز با یک اکسید پوشانده می‌شود. این دود به عنوان یک عایق بسیار عالی به منظور محافظت از کابل‌ها در برابر اثرات بیرونی عمل خواهد کرد.

کاربرد کابل آلومینیوم

به طور کل هادی‌های آلومینیومی و هادی‌های مسی دارای عملکرد مشابهی بوده و در خطوط انتقال و توزیع برق به‌کار گرفته می‌شوند. تجهیزات مذکور وظیفه انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر را بر عهده دارند. از هر دو نوع کابل مسی و آلومینیومی می‌توان در خطوط برق‌رسانی استفاده نمود.

در حال حاضر کابل‌های آلومینیومی در مقایسه با کابل‌های مسی از قیمت ارزان‌تری برخوردار بوده و همین موضوع سبب استفاده گسترده از آن در مکان‌های مختلف شده است. از انواع مختلف کابل‌های آلومینیومی می‌توان در سیستم‌های توزیع برق ساختمان‌های مسکونی، خطوط انتقال نیرو، توزیع برق در خطوط محلی و همچنین سیم‌کشی در برخی از هواپیماها استفاده نمود.

کابل آلومینیوم

انواع کابل آلومینیوم

کابل‌های آلومینیومی به طور کل به ۴ دسته اصلی زمینی، زره‌دار، خودنگهدار و هوایی تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه به توضیح بیشتر درمورد هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت:

کابل‌های آلومینیومی زمینی

این نوع از کابل‌ها نوعی کابل با هادی آلومینیومی می‌باشند که قابلیت تحمل ولتاژ ۰.۶ تا ۱ کیلو ولت را دارند. کابل‌های آلومینیومی زمینی می‌توانند در دو، سه یا چهار رشته تولید و عرضه شوند. البته کابل‌های آلومینیومی زمینی ۴ رشته به دو دسته دیگر نیز تقسیم‌بندی می‌شوند. در یک نوع از کابل‌های مذکور هر ۴ رشته مقطع یکسانی با یک‌دیگر داشته و در نوع بعدی، سه رشته سطح مقطع برابر دارند و رشته چهارم نول بوده و سطح مقطع کم‌تری دارد.

از کابل‌های زمینی آلومینیومی می‌توان در پروژه‌های توزیع، انتقال نیرو و برق انسانی با ولتاژ پایین استفاده نمود. لازم به ذکر است که ‌کابل‌های آلومینیومی ۱۶*۴ یکی از پرکاربردترین کابل‌هایی محسوب می‌شوند که در خطوط برق ضعیف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کابل آلومینیوم زره‌دار

کابل‌های زره‌دار نوعی از کابل‌های آلومینیومی به‌شمار می‌روند که به زره مجهر شده‌اند. کابل‌های مذکور به صورت دفنی در زیر زمین و بیرون از تأسیسات مورد استفاده قرار می‌گیرند. کابل‌های آلومینیومی برای استفاده در محیط‌هایی که امکان ضربه و وارد شدن فشار و آسیب‌های فیزیکی وجود دارد، گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شوند.

علت مقاومت کابل‌های مذکور وجود XLPE در ساختار آن‌ها می‌باشد؛ چرا که این نوع از عایق نسبت به PVC از مقامت بسیار بالاتری برخوردار است. هادی کابل‌های آلومینیومی از نوع زره‌دار در برابر مواد نفتی و شیمیایی، آتش و شعله، اشعه فرابنفش و… مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد.

کابل‌های آلومینیومی خودنگهدار

به کابل‌های آلومینیومی خودنگهدار اصطلاحاً ABC نیز گفته می‌شود. امروزه کابل‌های آلومینیومی خودنگهدار در بسیاری از سیستم‌های برق تک‌ فاز و سه فاز به‌کار گرفته می‌شوند. لازم به ذکر است که کابل‌های مذکور جریان برق را از پست‌های برق به مکان‌هایی ازجمله سیستم‌های خانگی، صنعتی، کشاورزی، تولیدی و… منتقل می‌کنند.

ناگفته نماند که تمامی رشته‌ سیم‌هایی که در کابل‌های آلومینیومی خودنگهدار مورد استفاده قرار می‌گیرند، با عایق پلی اتیلن و یا XPLE عایق شده‌اند و بعد از اکسترود شدن در دما و فشار بالای بخار آب کراسلینک خواهند شد. این موضوع سبب بهبود عملکرد کلی کابل‌ها شده و خاصیت‌های الکتریکی و مکانیکی آن‌ها را نیز بهتر می‌کند.

کابل آلومینیوم هوایی

این نوع از کابل‌ها در فضاهای خارجی مثل تیرهای برق، دکل‌ها و… به‌کار گرفته می‌شوند. لازم به ذکر است که کابل‌های آلومینیوم هوایی نیز به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند که به شرح زیر است:

کابل هوایی آلومینیومی ACC: کابل‌های مذکور دارای هادی آلومینیومی بوده و غالباً در ولتاژهای متوسط و یا کم مورد استفاده قرار می‌گیرند. آلومینیومی که در هادی این نوع از کابل‌ها قرار گرفته شده از نوع آنیل نشده می‌باشد. کابل‌های مذکور به صورت استاندارد و با طول‌های یکسان به هم‌دیگر تابیده شده‌اند تا تحمل نیروی کششی بالایی در حین نصب داشته باشند.

کابل هوایی آلومینیومی AAAC: هادی این نوع از کابل‌ها آلیاژ بوده و غالباً در مکان‎‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرند که ولتاژ متوسط و رو به بالا است.

کابل آلومینیوم هوایی ACSR: این نوع از کابل‌ها به طور معمول در سیستم‌هایی با ولتاژ بسیار قوی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هادی آلومینیومی کابل‌های مذکور آنیل نشده می‌باشد. لازم به ذکر است که در این نوع از کابل‌ها یک نوع مهار فولادی به دور مفتول آلومینیومی که با طول معینی به هم‌دیگر تابید شده‌اند، به‌کار رفته است.

مزایای کابل آلومینیوم

همانطور که می‌دانیم، کابل‌ها مسئول انتقال جریان الکتریکی هستند. کلیه کابل‌های برق از یک نوع هادی، عایق و روکش تشکیل شده‌اند. در کابل‌های آلومینیوم، هادی از جنس فلز آلومینیوم می‌باشد. هدایت الکتریکی آلومینیوم در مقایسه با فلز مس کم‌تر بوده اما مقاومت آن بالاتر است. با این تفاسیر می‌توان گفت که با انتخاب صحیح کابل‌های آلومینیومی می‌توان کارایی و عملکرد آن را در شبکه برق بیشتر کرد. توصیه می‌شود پیش از خرید این نوع از کابل‌ها نکاتی مانند ظرفیت آمپری، سایز و سطح مقطع کابل، تعداد رشته‌ها( تک فاز یا سه فاز)، افت ولتاژ، اندازه تأسیسات برق و… را مورد توجه قرار دهید.

کابل آلومینیوم
ویژگی‌های کابل آلومینیوم

کابل‌های آلومینیومی همانند کابل‌های مسی معمولی کار می‌کنند؛ اما یک مشکل عمده در این نوع از کابل‌ها وجود دارد که توجه به آن پیش از خرید بسیار حائز اهمیت است. مشکل اصلی کابل‌های آلومینیومی، اتصالات می‌باشد. زمانی که برق از کابل‌ها و کانکتورهای برق عبور می‌کند، سیم‌ها دچار انبساط شده و گرم می‌شوند. یکی از معایب این نوع از کابل‌ها این است که آن‌ها در مقایسه با مس سه برابر بیشتر منبسط می‌شوند.

به بیان دیگر، کابل آلومینیوم سرعت انبساط حرارتی بیشتری دارد. زمانی که برق قطع می‌شود، سیم‌ها و سایر اتصالات دچار انقباض شده و خنک می‌شوند. تمام انبساط و انقباض در نهایت شکافی را باز کرده و سیم‌ها را در معرض هوا قرار می‌دهند. اکسید شدن می‌تواند منجر به داغ‌تر شدن نقطه اتصال شود. به مرور زمان امکان شل شدن اتصال و خطر آتش‌سوزی وجود خواهد داشت. در ادامه با برخی از خصوصیات کابل‌های آلومینیومی آشنا خواهیم شد:

مقاومت الکتریکی بالاتر

آلومینیوم در برابر جریان الکتریکی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهد؛ بنابراین با در نظر گرفتن آمپر یکسان، هادی‌های آلومینیومی باید قطر بیشتری از هادی‌های مسی داشته باشند.

انعطاف‌پذیری کمتر

آلومینیوم در صورت قرار گرفتن در معرض خم شدن و موارد دیگر، راحت‌تر از مس که انعطاف‌پذیرتر است، سایش و تجزیه می‌شود. فرسودگی در طول زمان سبب می‌شود که سیم در داخل شکسته شده و به‌تدریج در برابر جریان الکتریکی مقاومت کند و سبب ایجاد گرمای بیش‌ازحدی شود.

خوردگی گالوانیکی

در مکانی که رطوبت وجود دارد، آلومینیوم دچار خوردگی گالوانیکی می‌شود.

اکسیداسیون

سطح خارجی سیم هنگام قرار گرفتن در معرض اکسیژن، آسیب می‌بیند. این مهم به‌عنوان اکسیداسیون شناخته می‌شود. سیم آلومینیوم آسان‌تر از سیم مسی اکسید شده و ترکیبی که در اثر اکسیداسیون ایجاد شده (اکسید آلومینیوم) رسانایی کمتری در مقایسه با اکسید مس دارد. به مرور زمان، اکسیداسیون می‌تواند به اتصالات آسیب وارد کند و خطر آتش‌سوزی را نیز افزایش دهد.

چکش‌خواری بیشتر

آلومینیوم نرم و چکش‌خوار می‌باشد، بنابراین در برابر فشرده‌سازی بسیار حساس است. به‌عنوان‌مثال، اگر یک پیچ روی کابل آلومینیوم بیش‌ از اندازه سفت شود، سیم به تغییر شکل یا جریان ادامه می‌دهد. این موضوع می‌تواند یک اتصال شل ایجاد کند و میزان مقاومت الکتریکی را در آن نقطه افزایش دهد.

انبساط و انقباض حرارتی بیشتر

آلومینیوم با تغییرات دما بیشتر از فلز مس دچار انبساط و انقباض می‌شود. به مرور زمان، این امر سبب از بین رفتن اتصالات خواهد شد. درنتیجه، سیم‌های آلومینیومی هرگز نباید در پشت چندین کلید و پریز برق قرار گیرند.

کابل آلومینیوم

سخن پایانی

در این مقاله با کابل آلومینیوم، ویژگی‌ها، کاربردها، انواع و مزایای آن آشنا شدیم. کابل‌های آلومینیومی همانند سایر کابل‌ها وظیفه انتقال جریان الکتریکی را برعهده دارند. آن‌ها از مقاومت الکتریکی خوبی برخوردار بوده و قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند. پیشنهاد می‌شود پیش از خرید کابل‌های آلومینیومی در ابتدا نوع پروژه خود را با کاربردهای این کابل تطبیق داده و سپس اقدام به خرید نمائید.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در چیست؟

تفاوت های کابل مفتولی با کابل افشان در چه مواردی است؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان بپردازیم. اصولاً تفاوت‌هایی میان کابل مفتولی و افشان وجود دارد که توجه به آن‌ها در هنگام خرید حائز اهمیت خواهد بود. یکی از اصلی‌ترین مشخصه‌هایی که به منظور گروه‌بندی یا ایجاد فرق بین کابل‌های برق فشار ضعیف به‌کار برده می‌شود، شکل هادی به‌کار رفته در هر کدام از آن‌ها است.

وجود تفاوت در ساختار هادی کابل سبب تغییر در برخی از ویژگی‌های مکانیکی و الکتریکی آن می‌شود. به طور کل دو کابل افشان و مفتولی برای اکثر کاربران کابل برق آشنا می‌باشد. در ادامه ضمن پرداختن به کابل‌های افشان و مفتولی، با برخی از فاکتورهای موثر در تمایز کابل مفتولی با کابل افشان آشنا خواهیم شد؛ از این رو پیشنهاد می‌شود تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تعریف کابل افشان

پیش از پرداختن به تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان، بهتر است با هر کدام از کابل‌های مذکور آشنا شویم. به کابلی عنوان افشان داده می‌شود که انعطاف‌پذیر بوده و از چند سیم تک رشته افشان که هدایت‌کننده آن از جنس فلز است، تشکیل شده باشد. عایق به‌کار رفته در سیم‌های افشان از نوع پلیمر بوده و عایق کابل‌های افشان از نوع پلیمر pvc/a  می‌باشد. تاریخچه کابل‌های افشان به انتهای دهه ۷۰ میلادی بازمی‌گردد. لازم به ذکر است که کابل‌های افشان ولتاژی در حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت را تحمل می‌کنند.

مشخصات کابل افشان

موثرترین ویژگی کابل‌های افشان، در قابلیت و خاصیت انعطاف‌پذیری آن‌ها می‌باشد. به لطف این ویژگی کابل‌های افشان را به راحتی می‌توان خم کرد و به شکل‌های مختلف و دلخواه درآورد. از لحاظ مقاومت اهمی، کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی مقاومت بیشتری دارد اما نسبت به سایر کابل‌ها درصد شکنندگی آن زیادتر است.

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، کابل افشان می‌تواند ولتاژ بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت را تحمل کند. از کابل‌های افشان می‌توان در نقاط خشک و نمناک استفاده کرد. کابل‌های افشان جزو آن دسته از کابل‌هایی محسوب می‌شوند که در صنعت بسیار پرکاربرد هستند. این نوع از کابل‌ها دارای یک هادی، یک نوع عایق و تعدادی سیم ۱ رشته‌ افشان می‌باشند.

کاربردهای کابل افشان

برای این که بتوانیم تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان را بهتر درک کنیم، لازم است با کاربردهای هر کدام از کابل‌های مذکور آشنا شویم. در ادامه به کاربرد کابل افشان اشاره خواهیم کرد:

  • این نوع از کابل برای کابل پمپ شناور چاه عمیق مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • کابل‌های افشان برای انتقال جریان الکتریکی در فواصل کم نیز کاربرد دارند.
  • از کابل افشان برای اشیای منزل، آشپزخانه و اداره می‌توان استفاده نمود.
  • کابل‌های افشان در دو نوع گرد و تخت طراحی، تولید و به بازار عرضه می‌شوند.
  • کابل افشان در اتصالات متحرک نیز به‌کار برده می‌شود.
  • این نوع از کابل در تأسیسات ساختمانی و موارد دیگری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تعریف کابل مفتولی

مفتول به معنای تاب دادن است؛ کابل مفتولی از به هم تاب دادن تعدادی رشته سیم مفتول ساخته می‌شود. کابل‌های مفتولی با عناوین کابل خشک و یا ثابت نیز معروف هستند. به طور معمول کابل‌های مفتولی در اماکنی که احتیاج به نصب ثابت دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. از کابل مفتول به منظور سیم‌کشی درون تابلو الکتریکی و ایستگاه پخش برق نیز استفاده می‌شود. علاوه بر این، کابل‌های مفتولی در لوله‌ها و کف مصالح ساختمانی نیز کاربرد دارند. در بحث تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان باید گفت که کابل مفتولی برخلاف کابل افشان از خاصیت انعطاف‌پذیری برخوردار نبوده و در لوله و پایین گچ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از آن جایی که کابل مفتولی از جنس مس می‌باشد، در مقایسه با کابل‌های آلومینیومی قیمت بالاتری دارد. توصیه می‌شود هنگام خرید کابل مفتولی نکات مهم خرید هوشمندانه را در نظر داشته باشید تا از اتلاف هزینه و زمان خود جلوگیری نمائيد. توصیه می‌شود هنگام خرید کابل مفتولی به یک مرجع معتبر مراجعه کنید. از آن‌جایی که تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان زیاد است، توجه به آن بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

مشخصات کابل مفتولی

در شکل ظاهری و ساختاری کابل مفتولی پوشش نهایی، پوشش جداکننده، زره فلزی، محافظ میانی، عایق و هادی (هدایت‌کننده) به کار رفته است. لازم به ذکر است موادی که توانایی انتقال جریان را داشته و رسانایی بهتر و بیشتری دارند، تحت عنوان هادی شناخته می‌شوند. از موثرترین هادی‌ها می‌توان به آلومینیوم و مس اشاره کرد. از آن‌جایی که عایق کابل مفتولی رسانایی صفر دارد، از حرکت جریان برق جلوگیری می‌کند.

نکته بعدی که در بحث تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان لازم به ذکر است، در رابطه با مقاومت اهمی می‌باشد. مقاومت اهمی کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بیشتر است. بیشتر بودن مقاومت مذکور به علت پیچش رشته‌ها و طول کابل می‌باشد. کابل‌های مفتولی در دو نوع آلومینیومی و مسی در بازار موجود می‌باشند که تفاوت آن‌ها در قیمت است. به همان میزان که کابل‌های جنس آلومینیومی قیمت پایین‌تری دارند، از کیفیت کم‌تری نیز برخوردار هستند. بنابراین اگر کیفیت برایتان مهم است، پیشنهاد می‌کنیم کابل مفتولی از نوع مسی را در اولویت خرید قرار دهید.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

مزایا و معایب کابل افشان و مفتولی

مزایای کابل افشان:

  • کابل‌های افشان برای حمل‌کننده‌ها بسیار مناسب هستند.
  • کابل‌های افشان حاوی بار شکستگی زیادی از بخش‌های حمایت‌کننده می‌باشند.
  • این نوع از کابل‌ها در برابر روغن و هوا مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند.
  • مقاومت هادی در کابل افشان نسبت به کابل مفتولی بیشتر است.
  • کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی انعطاف‌پذیرتر می‌باشد.
  • از کابل افشان می‌توان در اتصالات ماشین‌آلات و تابلوهای فرمان که نیاز به انعطاف‌پذیری دارند، بهره برد.
  • از کابل‌های افشان می‌توان در هر نقطه‌ای که حرکت وجود دارد یا این که پیچشی به صورت پشت سر هم انجام می‌شود، استفاده نمود.
  • میزان مقاومت الکتریکی کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بیشتر است.
  • از کابل‌های افشان به منظور تأمین انرژی می‌توان در مکان‌های باز، پایین خاک، داخل آب، درون ساختمان، کانال‌های کابل‌کشی، نیروگاه‌ها، مصارف صنعتی، شبکه‌های مصرف و در تمامی محیط‌هایی که امکان وارد شدن آسیب‌های مکانیکی به کابل نیست، استفاده نمود.

مزایای کابل مفتولی:

  • کابل مفتولی از لحاظ فرم‌پذیری عملکرد خوبی داشته و به راحتی شکل می‌گیرد.
  • چنانچه این محصول با گالوانیزه گرم آماده شود، می‌توان از آن در هر محیط جغرافیایی با هر نوع آب و هوایی استفاده نمود.
  • کابل مفتولی در برابر رطوبت پایدار بوده و درصد زنگ‌زدگی آن پایین است.
  • این نوع از کابل در برابر ساییده شدن نیز مقاوم می‌باشد.
  • کابل‌های مفتولی برای افراد مختلف در شهرهای متفاوت در دسترس بوده و از لحاظ اقتصادی و هزینه نیز مقرون به صرفه است.
  • کابل‌های مفتولی سطح صاف و عمر مفید طولانی دارند. چنانچه جو هوا مساعد باشد، این نوع از کابل‌ها به راحتی به مدت ۷۰ سال فعالیت می‌کنند.
  • کابل مفتولی برای متراژ زیاد مناسب و مقرون‌ به صرفه می‌باشد.
  • از آن جایی که کابل‌های مفتولی یک رشته می‌باشند و متصل شدن مدار را کم می‌کنند، قرار گرفتن آن‌ها بر روی تابلوها راحت‌تر است.
  • بر اساس نوع پروژه و عملکردی که از کابل برق انتظار داریم می‌توانیم اقدام به انتخاب و خرید کابل مفتولی نمائیم.

معایب کابل افشان:

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در نوع مزایا، معایب و ویژگی‌ ساختاری آن‌ها است؛ از این رو لازم است به منظور درک بهتر تفاوت‌های بین دو این دو کابل با معایب کابل‌های مذکور نیز آشنا شویم:

  • مقاومت اهمی در کابل افشان کم است.
  • کابل افشان در برابر خوردگی مقاومت کمی دارد.
  • هزینه تمام شده کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بسیار بالاتر است.

معایب کابل مفتولی:

  • کابل‌های تک رشته‌ای به مرور زمان دچار حالت شکنندگی می‌شوند.
  • کابل‌های مفتولی درون لوله‎‌های خرطومی توانایی سیم‌کشی خوبی ندارند.

جمع‌بندی تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در ۶ مورد زیر خلاصه می‌شود:

۱. مقاومت اهمی

۲. قابلیت انعطاف‌پذیری

۳. میزان خوردگی

۴. قیمت

۵. اتصالی کردن

۶. کاربرد

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

مقاومت اهمی :

میزان مقاومت اهمی یکی از شاخصه‌های الکتریکی محسوب می‌شود. شاخصه مذکور یک تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان نیز می‌باشد. طبق بررسی‌های انجام شده میزان مقاومت اهمی در کابل افشان نسبت به کابل مفتولی بیشتر می‌باشد. میزان تفاوت بین دو کابل مذکور مربوط به پیچش رشته‌ها است.

قابلیت انعطاف‌پذیری :

در تولید کابل‌های افشان رشته‌های مختلف با قطر کم ۰٫۲۳۵ و ۰٫۲۸۵ و ۰٫۱۹۵ و …  به‌کار گرفته می‌شوند؛ همین مورد باعث می‌شود تا کابل‌های افشان در مقایسه با کابل‌های مفتولی از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردار باشند. قابلیت انعطاف‌پذیری بالاتر کابل افشان یک تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان محسوب می‌شود.

میزان خوردگی :

یکی از بزرگ‌ترین معضل‌ها در کابل‌های برق و اتصالات، خوردگی است. چنانچه به دنبال کابلی هستید کمتر دچار خوردگی شود، کابل مفتولی را به شما پیشنهاد می‌کنیم؛ چرا که کابل‌های مفتولی در مقایسه با کابل افشان در مقابل خوردگی مقاوم‌تر هستند.

تفاوت قیمت کابل های مفتولی و کابل های افشان :

کابل‌های مفتولی در مقایسه با کابل‌های افشان ارزان‌تر هستند.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در اتصالی کردن :

کابل‌های مفتولی برخلاف کابل‌های افشان کمتر دچار اتصالی می‌شوند.

سخن پایانی

در این مقاله با تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان آشنا شدیم. کابل‌های مذکور با توجه به خصوصیاتی که دارند، در موارد مختلفی به‌کار گرفته می‌شوند. پیشنهاد می‌شود پیش از خرید کابل مفتولی یا مواردی مانند خرید کابل افشان دو رشته و چند رشته با خصوصیات و کاربرد هر کدام از آن‌ها آشنا شده و سپس در صورت تطابق با پروژه یکی از آن‌ها را خریداری نمائید.

کابل اعلام حریق چیست

کابل اعلام حریق چیست؟

کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد؟ بسیاری از افراد در زمینه کابل‌کشی با چنین پرسشی مواجه هستند؛ از این رو لازم دانستیم که این مقاله را به موضوع مذکور اختصاص دهیم. کابل اعلام حریق یکی از اصلی‌ترین عناصر در سیستم‌های اعلام و اطفاء محسوب می‌شود. امروزه به‌کارگیری سیستم‌های اعلام و اطفای حریق، یک امر الزامی در مجموعه‌های مختلف می‌باشد؛ چرا که جلوگیری از گسترش آتش می‌تواند تا حد بسیار زیادی خسارات مالی و جانی را کاهش دهد. در ادامه این راهنما به معرفی کابل اعلام حریق، کاربردها و نکات مهم هنگام خرید آن می‌پردازیم؛ از شما دعوت می‌شود تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

کابل اعلام حریق چیست

کابل اعلام حریق چیست؟

کابل اعلام حریق (Fire Alarm Cable) یکی از انواع کابل‌ها محسوب می‌شود که ویژگی بارز آن نسوز بودن است. به کابل اعلام حریق اصطلاحاً کابل اعلان حریق یا کابل ضد حریق نیز گفته می‌شود. طراحی کابل‌های مذکور به گونه‎‌ای است که آن‌ها می‌توانند تا یک میزان مشخص حرارت و گرما را بدون ایجاد اختلال در عملکرد خود تحمل کنند. کابل‌های اعلام حریق بر اساس فاکتورهای مختلفی مثل تحمل حرارت، جنس روکش و… به چند دسته تقسیم‌بندی می‌شوند.

در رابطه با کاربرد کابل‌های اعلام حریق لازم به ذکر است که این محصولات می‌بایست کم‌دود یا Low Smoke باشند تا در صورت بروز آتش‌سوزی حرارت کمی از خود تولید کنند. علاوه بر این، در ساختار کابل‌های اعلام حریق نباید از مواد سمی استفاده شود؛ چرا که در صورت به‌کارگیری مواد سمی در ساختار آن‌ها، در زمان آتش‌سوزی گاز سمی در هوا منتشر خواهد شد.

کابل‌های اعلام حریق بر اساس شیلددار بودن یا نبودن به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند. کابل‌های اعلام حریق شیلددار نسبت به کابل بدون شیلد می‌توانند درجه حرارت بالاتری را تحمل نمایند. کابل‌های اعلام حریق شیلددار را می‌توان در مکان‌هایی که کابل برق استفاده شده و امکان دریافت نویز وجود دارد، به‌کار گرفت. علاوه بر این، وجود شیلد مقاومت فیزیکی کابل را بیشتر می‌کند. موضوع مهم دیگری که باید در مبحث «کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردهایی دارد؟» ذکر شود این است که از کابل‌های شیلددار یا کابل‌های زره در محیط‌هایی که امکان وجود فشار، ضربه، حشرات و سایر عوامل فیزیکی وجود دارد، می‌توان استفاده نمود.

کابل اعلام حریق چیست و چه نوع کابلی مناسب اعلام حریق است؟

در پاسخ به سوال کابل اعلام حریق چیست باید بگوئیم که منظور از کابل اعلام حریق نسوز کابلی است که می‌تواند حرارت مستقیم و شعله آتش را در یک بازه زمانی معین تحمل کند. لازم به ذکر است که میزان حرارت و زمان قابل تحمل کابل، به استانداردهای آن وابسته است. اما کدام کابل مناسب اعلام حریق است؟

  • کابل اعلام حریق یکپارچگی خود را در حین آتش‌سوزی حفظ کرده و به فعالیت خود ادامه می‌دهد.
  • استفاده از سیم و کابل نسوز در تمامی سیستم‌های اعلام و اطفا حریق، آژيرها، روشنایی اضطراری و… الزامی است.
  • کابل‌های اعلام حریق دارای  هادی از جنس مس عایق شده توسط سیلیکون می‌باشند.
  • برای برخی از کابل‌های مذکور یک لایه شیلد به منظور جلوگیری از دریافت نویز نیز در نظر گرفته شده است.
  • روکش خارجی کابل مورد استفاده در سیستم اعلام حریق می‌تواند از جنس LSZH فاقد هالوژن یا پلیمرهای ترموپلاستیک باشد.

کابل اعلام حریق چیست

مشخصات فنی کابل اعلام حریق

اکنون که با مفهوم کابل اعلام حریق چیست آشنا شدیم، بهتر است مشخصات فنی کابل مذکور را مورد بررسی قرار دهیم. کابل‌های اعلام حریق از چند قسمت مختلف تشکیل شده‌اند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • هادی از جنس مس
  • عایق از جنس سیلیکون
  • لایه اسکرین و نویزگیر (لایه مذکور در برابر امواج الکترومغناطیسی پایدار می‌باشد.)
  • سیم تخلیه از جنس هادی مس
  • روکش بیرونی از جنس پلیمر کم‌دود یا فاقد هالوژن

کابل اعلام حریق چیست و اندازه آن چقدر است؟

در ادامه موضوع «کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردهایی دارد؟» به بررسی سایز کابل‌های مذکور خواهیم پرداخت. به طور معمول کابل‌های اعلام حریق به صورت ۲ یا ۳ رشته تولید و به بازار عرضه می‌شوند. این کابل‌ها به علت پایین بودن مصرف سیستم‌های اعلام و اطفا حریق، جریان مصرفی کمی دارند. علاوه بر این، قطر و ضخامت کابل‌های مذکور پایین است. معمولاً کابل‌های اعلام حریق در سایزهای ۲×۲، ۲.۵×۲، ۱×۲ و ۱.۵×۳ تولید و روانه بازار می‌شوند.

کابل‌های اعلام حریق از رشته‌های هادی مسی و قلع‌اندود ساخته شده و به منظور جلوگیری از دریافت نویز و اثرات منفی عایق می‌شوند. علاوه بر این، برخی از کابل‌های مذکور به حافظ آلومینیومی و لایه‌های پلی‌استر نیز مجهز هستند. حفاظ آلومینیومی کابل‌های اعلام حریق می‌تواند از نوع شیلد باشد. در نهایت کلیه اجزای کابل مذکور در زیر روکش سیلیکونی قرار خواهند گرفت.

کابل اعلام حریق چیست و عملکرد آن به چه صورت است؟

اصلی‌ترین و مهم‌ترین کاربرد کابل‌های اعلام حریق در سیستم‌های اعلام و اطفا حریق می‌باشد. همانطور که پیش‌تر ذکر کردیم، کابل‌های مذکور در برابر شعله و حرارت مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند؛ از این رو در سیستم‌های حفاظتی، اطفا حریق، کشف آتش و هشدار به‌کار گرفته می‌شوند. به‌کارگیری کابل‌های مذکور زمانی الزامی است که ایمنی در برابر آتش‌سوزی موضوعی حیاتی باشد. چرا که در صورت استفاده از کابل‌های اعلام حریق بدون توجه به کاربرد آن‌ها، امکان ایجاد اختلال در کار وجود دارد.

به عنوان مثال استفاده از کابل‌های اعلام حریق در محیط‌هایی که نیازی به آن‌ها نیست می‌تواند سبب به وجود آمدن آلارم‌های کاذب و آتش‌سوزی‌های دروغین شود که همین موضوع می‌تواند خطراتی را به همراه خود داشته باشد. علاوه بر این، به‌کارگیری کابل‌های اعلام حریق در مکان نادرست می‌تواند سبب به وجود آمدن نویز و اختلال در عملکرد سایر کابل‌ها نیز شود.

در صورت بروز آتش‌سوزی در یک مجموعه، سیستم‌های اطفا حریق تا زمان رسیدن نیروهای آتش‌نشانی وظیفه مقابله با آتش‌سوزی را بر عهده دارند. لازم به ذکر است که سیستم‌های اطفا حریق بر مبنای اطلاعاتی که سیستم اعلام حریق به آن‌ها منتقل می‌کند، فعال می‌باشند.

کابل‌های اعلام حریق تأثیر مستقیم بر سیستم اعلام حریق دارند. به عنوان مثال شرایطی را در نظر بگیرید که  کابل‌ها در اثر افزایش دما دچار آتش‌سوزی شده‌اند و انتقال اطلاعات صورت نگرفته و همچنین دود سمی فضا را در برگرفته است. در چنین حالتی سیستم یکپارچگی خود را از دست می‌دهد؛ به همین علت توجه به کاربرد کابل اعلام حریق بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

کابل اعلام حریق چیست

کابل اعلام حریق چند رشته می‌باشد؟

اکنون که به طور واضح می‌دانیم کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردی دارد، باید بگوئيم که محصولات مذکور با در نظر گرفتن سیستم اعلام و اطفای حریق انتخاب و خریداری می‌شوند. کابل‌های اعلام حریق در چهار نوع تک رشته، ۲ رشته، ۳ رشته و ۴ رشته در بازار موجود هستند. سطح مقطع کابل‌های مذکور نیز بر مبنای کاربرد آن‌ها با یک‌دیگر متفاوت می‌باشد.

لازم به ذکر است که غالباً کابل‌های ضدحریقی که در خطوط تشخیص هم‌چون دتکتورها مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای سطح مقطع معادل ۱.۵ میلی‌متر هستند. کابل‌هایی که در سیستم‌های هشدار ازجمله آژیرها، فلاشرها و… به‌کار گرفته می‌شوند، دارای سطح مقطع ۲.۵ میلی‌متر مربع می‌باشند.

نکات مهم درباره کابل ضدحریق

استاندارد کابل‌های اعلان حریق توسط سازمان‌های مختلفی ثبت می‌شود که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تأییدیه دو سازمان زیر اشاره نمود:

۱. تأییدیه LPCB

۲. تأییدیه سازمان آتش‌نشانی

توجه داشته باشید کابلی که یکی از تأییدیه‌های قوق را نداشته باشد، قابل استفاده نبوده و از ایمنی کافی نیز برخوردار نمی‌باشد. به منظور بررسی عملکرد کابل‌های نسوز دو نوع تست مختلف انجام می‌شود.

تست اول: در استاندارد  IEC ۶۰۳۳۱ یک متر کابل به مدت ۹۰ دقیقه در معرض آتش و در دمای ۷۵۰ درجه سانتی‌گراد به منظور بررسی عملکرد قرار داده می‌شود.

تست دوم: در استاندارد BS ۶۳۸۷ یک متر کابل به مدت زمان ۱۸۰ دقیقه در معرض آتش و در دمای ۹۵ درجه سانتی‌گراد قرار خواهد گرفت.

کابل‌های اعلام حریق نسوز پس از گذراندن تست‌های فوق و موفقیت در آن‌ها، استانداردهای لازم را دریافت خواهند کرد.

نکات کلیدی خرید کابل اعلام حریق

چنانچه قصد خرید کابل را دارید، تنها آشنایی با مفهوم کابل اعلام حریق چیست کفایت نکرده و می‌بایست برای خریدی هوشمندانه نکاتی را مدنظر قرار دهید:

  • کابل‌های اعلام حریق می‌بایست از مواد اولیه مرغوبی ساخته شده باشند و سیلیکون‌ها باکیفیت باشد تا میزان دود تولیدی توسط آن‌ها به حداقل برسد.
  • کابل‌های اعلام حریق می‌بایست ضد حریق باشند؛ به این معنا که بتوانند در زمان آتش‌سوزی به راحتی به فعالیت خود ادامه دهند.
  • کابل‌های اعلام حریق می‌بایست ضد شعله باشند؛ چرا که شعله‌ور شدن کابل می‌تواند سبب انتقال آتش به نقاط دیگر ساختمان شود.
  • کابل‌های مذکور نباید گازهای سمی تولید کنند، به این منظور در ساختار آن‌ها نباید هیچ‌گونه هالوژنی به‌کار رفته باشد.

فاکتورهای تأثیرگذار بر قیمت کابل اعلام حریق

اکنون که به بررسی موضوع کابل اعلام حریق چیست پرداختیم، بهتر است با عوامل موثر بر قیمت نهایی این کابل نیز آشنا شویم:

  • کیفیت، استاندارد و برند تولید کابل
  • مقدار مس به‌کار رفته در فرآیند تولید کابل
  • نوع مغزی و کلاس هادی کابل
  • عایق و ضخامت روکش کابل
  • شیلددار یا بدون شیلد بودن کابل
  • تکنولوژي استفاده شده برای ساخت کابل
  • میزان مقاومت و پایداری کابل در برابر شعله و حرارت

سخن پایانی

در این مقاله با مفهوم کابل اعلام حریق چیست و چه کاربردهایی دارد، آشنا شدیم. کابل ضدحریق یکی از مهم‌ترین عناصر در سیستم‌های اعلام و اطفاء محسوب می‌شود که آشنایی با کاربردهای آن می‌تواند در زمینه خرید آن‌ها به ما کمک شایانی کند. عوامل مختلفی بر قیمت این کابل‌ها موثر هستند که در این مقاله به توضیح آن‌ها پرداختیم.

علت استفاده از مس در سیم برق

علت استفاده از مس در سیم برق چیست؟

چرا از مس در سیم برق استفاده می شود؟

یکی از ملزومات اصلی در ساختمان‌ها، سیم‌های برق هستند. به‌کارگیری بهترین نوع سیم برق در ساختمان‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشد؛ چرا که با کیفیت بودن این محصولات علاوه بر افزایش طول عمر سیم‌کشی ساختمان، برای امنیت و سلامت افراد ساکن در ساختمان نیز پر اهمیت است. علت استفاده از مس در سیم برق این است که مس رسانای بالایی داشته و بسیار مفید و کاربردی در نظر گرفته می‌شود.

مس یکی از عناصر شیمیایی در طبیعت بوده که به رنگ قرمز است. مس در ساخت و سازهای بسیار زیادی هم‌چون ساختمان‌سازی، لوله‌کشی و برق‌کشی سیم و کابل مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از صنایعی که مس در آن بسیار پر کاربرد می‌باشد، صنعت برق است. تمامی سیم‌های برق از مس ساخته شده و علت آن ایمنی و رسانایی بالای مس است. ناگفته نماند که سیم‌های مسی در برابر گرما مقاومت و پایداری مناسبی داشته و این ویژگی دلیلی بر بالا بودن ایمنی آن است. در ادامه این راهنما با علل به‌کارگیری مس در سیم‌های برق بیشتر آشنا خواهیم شد.

علت استفاده از مس در سیم

علت استفاده از مس در سیم برق

دلایل استفاده از مس در سیم برق بسیار زیاد است که ما تنها چند مورد را در این مقاله مورد بررسی قرار می‌دهیم. همانطور که پیش‌تر ذکر شد، مس رسانایی الکتریکی بالایی داشته و در برابر حرارت بسیار مقاوم است. یکی دیگر از مشخصات فلز مذکور، شکل‌پذیری بالای آن است.

فلز مس در مقایسه با طلا و نقره در طبیعت راحت‌تر و بیشتر یافت می‌شود؛ همین موضوع سبب شده است تا دسترسی به آن راحت و قیمت آن نیز نسبت به طلا و نقره ارزان‌تر باشد. کارخانه‌های بسیار زیادی در کشور ما مشغول به تولید و استخراج مس هستند. علت استفاده از مس در سیم برق این است که فلز مس هادی بسیار خوبی می‌باشد؛ به بیان دیگر مس می‌تواند جریان برق را به راحتی عبور دهد. فلزهای مس الکترون‌های آزاد بسیار زیادی دارند و همین امر سبب شده است تا آن‌ها رسانای بسیار خوبی برای برق محسوب شوند.

علت این که از فلزهای دیگر در سیم برق استفاده نمی‌شود این است که سایر فلزها به خوبی فلز مس نبوده و همانند مس رسانای بالایی ندارند. علاوه بر این، سیم برق می‌بایست در برابر گرما مقاوم باشد تا منجر به آتش‌سوزی نشود. فلزهای دیگر ممکن است از این قابلیت برخوردار نباشند؛ بنابراین بهتر است برای سیم برق به‌جای استفاده از فلزهای دیگر، از مس استفاده شود.

علت عدم استفاده از مس ناخالص در سیم برق

اکنون که با علت استفاده از مس در سیم برق آشنا شدیم، ممکن است برایتان سوال پیش آید که آیا می‌توان از مس ناخالص برای ساخت سیم برق استفاده کرد یا خیر؟ مس ناخالص همانطور که از نامش پیداست، دارای ناخالصی‌هایی می‌باشد که برای استفاده در سیم برق مناسب نیست. مس خالص رسانای عالی محسوب می‌شود و وجود ناخالصی در آن منجر به عدم رسانایی خوب خواهد شد.

درواقع می‌توان گفت که هیچ فلزی وجود ندارد که قادر باشد در رسانایی الکتریکی با مس رقابت نماید. کابل یا سیم‌هایی که به کمک مس ساخته می‌شوند، می‌توانند جریان الکتریکی زیادی را حمل کنند. یکی از دلایلی که سبب می‌شود عمر سیم برق کاهش یابد، سایش است. خواص شیمیایی که در مس وجود دارد سبب عدم سایش می‌شود و همین امر عمر سیم یا کابل را افزایش می‌دهد. فلز مس در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد و این موضوع نشان‌دهنده این است که فلز مذکور دارای استانداردهای جهانی بوده و با اکثر طراحی‌های ساختمانی سازگار است.

از مس ۱۰۰٪ خالص برای سیم برق استفاده می‌شود و نباید هیچ‌گونه ناخالصی داشته باشد. درجه و کیفیت مس برای استفاده در سیم برق بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین به هیچ‌وجه نباید از مس بی‌کیفیت برای برای سیم برق استفاده نمود. مس ناخالص خصوصیات مس خالص را نداشته و سبب کاهش رسانایی سیم می‌شود. رعایت استانداردهای جهانی در هنگام ساخت سیم برق بسیار حائز اهمیت بوده و استانداردهای مذکور در کشور ما نیز رعایت می‌گردد.

لازم به ذکر است که قیمت مس و سیم‌های برق مسی با در نظر گرفتن نوسانات قیمت اخیر به صورت روزانه اعلام می‌شود. البته روش ساخت، قطر کابل و سیم نیز در تعیین قیمت نهایی تأثیر به‌سزایی دارد. پیشنهاد می‌شود برای خرید کابل سیم برق با کیفیت بالا به مراکز فروش مجاز کابل‌های مذکور مراجعه نمائید.

علت استفاده از مس در سیم برق

علت استفاده از مس در سیم برق: آلیاژ رسانا و مفید

شایان ذکر است که مس به هیچ‌وجه زنگ نمی‌زند. در سیم‌های برق می‌توان به‌جای مس از نقر، طلا و آلومینیوم نیز استفاده نمود اما از آن جایی که طلا و نقره و آلومینیوم در مقایسه با مس قیمت بسیار بالاتری داشته و به اندازه مس رسانایی خوبی ندارند، به‌کارگیری آن‌ها برای ساخت سیم برق پیشنهاد نمی‌شود. بهتر است برای ساخت سیم برق از فلزاتی استفاده شود که قابلیت انعطاف‌پذیری داشته باشند و بتوان از آن‌ها در هرجایی استفاده نمود.

البته نقره نیز جزو فلزاتی محسوب می‌شود که از لحاظ رسانا بودن عملکرد خوبی را ارائه می‌دهد اما از آن‌جایی که قیمت گرانی داشته و قابلیت شکل‌پذیری ندارد، نمی‌توان از آن برای ساخت سیم برق استفاده کرد. با این حال در برخی از کابل‌ها و سیم‌ها که برای استفاده در شرایط ویژه ساخته می‌شوند، می‌توان از نقره استفاده نمود. میزان نقره در طبیعت بسیار کم و محدود بوده و همین امر سبب شده است تا این نوع از فلز قیمت بسیار بالایی داشته باشد؛ در حالی که مس به صورت زیاد در طبیعت یافت می‌شود.

علت استفاده از مس در سیم برق: آنیل‌کاری ساده

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، علت استفاده از مس در سیم برق بسیار زیاد است. یکی از دلایل مذکور آنیل‌کاری ساده می‌باشد. فلز مس برای افزایش استحکام و کیفیت در دستگاه‌هایی قرار می‌گیرد که موظف به انجام عملیات آنیل‌کاری هستند. با در نظر گرفتن این که روی سایر عناصر فلزی از جمله استنلس استیل، آهن و فولاد نیز مراحل آنیل‌کاری اجرا می‌شود، اما نظم شبکه کریستالی فلز مس را نپذیرفته و دچار تغییرات دیگری در ساختار خود می‌شوند که عملاً برای استفاده به عنوان مواد اولیه ساخت کابل و سیم برق مناسب نیستند و دچار تغییرات خواص شیمیایی و فیزیکی می‌شوند؛ در نتیجه در صنایع دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

علت استفاده از مس در سیم برق: بانچ

شایان ذکر است که فلز مس پس از انجام عملیات آنیل شدن به سهولت مورد بانچ قرار می‌گیرد. منظور از «بانچ» تاباندن رشته‌های مس توسط دستگاه بانچر می‌باشد. در عملیات بانچ کردن ابتدا رشته‌های آنیل شده مس بر روی قرقره قرار داده می‌شوند و سپس عملیات بانچ‌سازی با در نظر گرفتن استانداردها اجرا خواهد شد. سایر فلزات آنیل شده ازجمله آهن به دلیل عدم برخورداری از قابلیت انعطاف‌پذیری لازم در مرحله بانچ‌سازی دچار پارگی، شکستگی و خرد شدن می‌شوند.

علت استفاده از مس در سیم برق: سرعت بخشیدن به طراحی و تولید

فلز مس دارای ساختاری قدرتمند و منظم است که بعد از انجام عملیات لازم به منظور شکل‌گیری به صورت رشته‌های نازک مقاومت خود را از دست نداده و کیفیت عالی خود را حفظ می‌کند. در نتیجه می‌توان گفت که فلز مس سبب سرعت بخشیدن به طراحی و تولید سیم و کابل برق می‌شود؛ چرا که مس به راحتی روی غلاف عایق قرار گرفته و به هیچ‌وجه جمع و شل نمی‌شود. فلزات دیگر ازجمله طلا و آهن همانند مس نبوده و دارای قابلیت انعطاف‌پذیری مناسب نیستند؛ در نتیجه هنگام قرار گرفتن بر روی روکش دچار پارگی، خرابی و شل شدن می‌شوند.

علت استفاده از مس در سیم برق: تشخیص راحت مس ناخالص

تشخیص نمونه تقلبی یا مس ناخالص یکی دیگر از علت استفاده از مس در سیم برق می‌باشد. فلز مس خالص یکی از فلزهایی می‌باشد که راحتی قابل شناسایی است؛ چرا که در صورت ترکیب با آلیاژهای دیگر دچار تغییر رنگ می‌شود. فلز مس با درصد خلوص ۹۹.۹٪ به رنگ قرمز شفاف تغییر می‌کند و در صورتی که دارای ناخالصی باشد، شاهد لکه‌های تیره و مات که به راحتی نیز قابل تشخیص هستند، خواهیم بود. در نتیجه این امر باعث شده است که افراد بتوانند به راحتی نمونه‌های تقلبی و غیرخالص را شناسایی کنند.

علت استفاده از مس در سیم برق

علت استفاده از مس در سیم برق: حفظ خاصیت

مهم‌ترین مزیت مس در مقایسه با فلزهای دیگر برخورداری از خاصیت انعطاف‌پذیری در تمامی شرایط و حتی پس از گذشت سالیان طولانی است. در بسیاری از مواقع دیده شده است که فلزاتی هم‌چون آهن و سرب خاصیت خود را بعد از گذشت سال‌های طولانی از دست داده و نیاز به تعویض دارند. در صورتی که فلز مس خاصیت خود را در طولانی مدت حفظ کرده و بدون احتیاج به تعمیر یا تعویض به صورت کاملاً پایدار به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا حدودی با علت استفاده از مس در سیم برق آشنا شویم. همانطور که ذکر شد، فلز مس یکی از پرکاربردترین فلزات محسوب می‌شود که به دلیل رسانای الکتریکی بالای آن در ساخت سیم مورد استفاده قرار می‌گیرد. از ویژگی‌های مفید و منحصربه‌فرد این فلز پرکاربرد می‌توان به مواردی هم‌چون انعطاف‌پذیری بالا، مقاومت بالا، در دسترس بودن، قیمت پایین در مقایسه با سایر فلزات، سرعت بخشیدن به فرآیند طراحی و تولید و… اشاره نمود. مس خالص دچار زنگ‌زدگی نشده و جایگزین بسیار خوبی برای طلا و نقره و آلومینیوم در ساخت سیم و کابل‌های برق محسوب می‌شود.

تفاوت کابل شبکه utp و sftp

تفاوت کابل شبکه utp و sftp در چیست؟

برای این که بتوانیم تفاوت کابل شبکه utp و sftp را متوجه شویم، بهتر است در گام نخست لایه‌های مختلف تشکیل‌دهنده محصولات مذکور را مورد بررسی قرار دهیم. لایه‌های کابل‌های نامبرده معرف ساختار آن‌ها بوده و در نام‌گذاری آن‌ها نقش به‌سزایی دارند. در ادامه این راهنما قصد داریم ضمن تشریح مختصر لایه‌های مذکور، به چگونگی ترکیب آن‌ها با یک‌دیگر و همچنین روش تشخیص خصوصیات کابل‌های شبکه از روی نام‌ آن‌ها بپردازیم؛ از این رو از شما عزیزان دعوت می‌شود تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

Twisted Pairs یا زوج سیم به هم تابیده

نخستین بار تکنیک به هم پیچاندن یا تاباندن زوج سیم‌ها توسط الکساندر گراهام بل ابداع شد و امروزه نیز به طور متداول مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ابتدا برای انجام عملیات کابل‌کشی تلفن تنها از رشته سیم‌های مستقیم استفاده می‌شد؛

اما امروزه با توجه به متداول‌ شدن توزیع جریان برق، تداخل ناشی از خطوط برق به مسئله‌ای جدی برای انتقال سیگنال‌های تلفن تبدیل گردیده است. گراهام بل در آن زمان متوجه شد که با پیچاندن سیم‌ها به دور یک‌دیگر می‌تواند به صورت قابل توجهی تداخل امواج الکترومغناطیسی را کاهش دهد. شایان ذکر است که امروزه نیز از رویکرد نوآورانه مذکور به منظور کاهش میزان تداخل در کابل شبکه استفاده می‌شود.

تفاوت کابل شبکه utp و sftp

نام‌گذاری کابل‌های شبکه

به منظور کاهش میزان نویز و تداخل در خطوط، لایه‌های حفاظتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. لازم به ذکر است که لایه‌های مذکور در تنوع کابل‌ها نقش اصلی را ایفا می‌نمایند. ناگفته نماند که جنس مغزی کابل شبکه نیز بر روی کیفیت آن تلثیر زیادی دارد. به عنوان مثال کابل شبکه Cat6 با Cat5 تفاوت دارد.

برای نام‌گذاری انواع کابل شبکه از حروف اختصاری استفاده می‌شود؛ از این رو با یادگیری معنی حروف مذکور می‌توان کابل‌ها را به راحتی از یک‌دیگر تشخیص داد. در ادامه با برخی از حروف اختصاری مذکور آشنا خواهیم شد:

  • TP فرم کوتاه‌ شده Twisted Pair می‌باشد و در بازار داخلی تحت عنوان «زوج سیم به هم تابیده» یا «جفت سیم به هم پیچیده» ترجمه شده است.
  • F مخفف یا فرم کوتاه شده Foil به معنای ورقه آلومینیوم می‌باشد.
  • S مخفف یا فرم کوتاه شده Shielded در معنای حفاظت‌شده می‌باشد.
  • U مخفف یا کوتاه شده واژه Unshielded در معنای بدون محافظ است.

انواع کابل شبکه و تفاوت کابل شبکه utp و sftp

به طور کل کابل‌های شبکه از لحاظ لایه‌های فیزیکی به دو دسته (utp) و (sftp) تقسیم‌بندی می‌شوند. برای یادگیری نام‌گذاری کابل‌های محافظت شده (شیلددار) یا کابل‌های بدون محافظ (بدون شیلد) می‌بایست به تفاوت دو نوع مذکور دقت بیشتری داشته باشید. حرف یا حروفی که پیش از tp قرار می‌گیرد به لایه حفاظتی دور زوج سیم‌های به هم تابیده اشاره دارد. در حالی که حرف یا حروفی که در ابتدای عنوان کابل (به طور معمول پیش از / ) قرار می‌گیرد، معرف لایه حفاظتی کلی که در زیر روکش قرار دارد، می‌باشد.

در نام‌گذاری کابل‌های شبکه، محصول مذکور با در نظر گرفتن لایه حفاظتی (فویل یا شیلد) دور سیم‌ها به دو نوع کلی شیلددار و بدون شیلد تقسیم‌بندی می‌شود. اکنون با توجه به توضیحات فوق می‌توان تا حدودی تفاوت کابل شبکه utp و sftp را متوجه شد.

تفاوت کابل شبکه utp و sftp

تعریف کابل شبکه utp

عبارت utp مخفف عبارت Unshielded Twisted Pair می‌باشد. کابل‌های زوج به هم تابیده بدون شیلد در مکان‌هایی هم‌چون خانه یا اداره‌های کوچک، عملکرد مناسبی را ارائه می‌دهند. چرا که در مکان‌هایی که تعداد تجهیزات محدود بوده میزان الکترومغناطیسی نیز پایین‌تر است؛ از این رو نیازی به استفاده از لایه محافظتی همانند شیلد نیست. کابل‌های یو تی پی ارزان‌ترین نوع کابل شبکه در بازار محسوب می‌شوند. از آن جایی که کابل‌های مذکور مجهز به لایه محافظتی مثل شیلد نیستند، با قیمت پایین‌تری به بازار و مشتری عرضه می‌شوند. البته لازم به ذکر است که ویژگی بدون شیلد بودن این نوع از کابل‌ها سبب شده است تا آن‌ها باریک‌ترین و منعطف‌ترین نوع کابل شبکه در بازار باشند.

دلیل عرضه کابل شبکه utp به بازار

به دلایل مختلف و مهمی از کابل‌های شبکه در مدل‌های مختلف استفاده می‌شود. به طور کل هنگامی که قصد برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات بین NODE‌های مختلف تحت شبکه را داشته باشید، می‌بایست خط اتصالی را با شرایط مخصوصی فراهم نمائید. پارامتر‌های مذکور می‌توانند به صورت نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری باشند. کابل شبکه utp با اجرای پارامترهایی نظیر کدگذاری داده‌ها و دسته‌بندی آن‌ها در بخش‌های مشخص، اولین قدم را در راستای انتقال موفق داده‌ها برمی‌دارد. یوتی‌پی‌ها از ۸ سیم به هم تابیده بدون هیچ نوع محافظی از جنس شیلد و فویل تشکیل شده و به ۶ گروه یا Cat6 تقسیم‌بندی می‌شوند.

کاربردهای کابل شبکه utp

کابل‌های شبکه utp در موارد مختلف و متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه با برخی از کاربردهای کابل مذکور آشنا خواهیم شد:

  • کابل utp زیر مجموعه Cat1 به طور معمول در سیستم‌های قدیمی تلفن، مودم و ISDN مورد استفاده قرار می‌گیرند. دلیل به‌کارگیری این نوع از کابل‌های شبکه در سیستم‌های مذکور توانایی انتقال داده‌ها تا حداکثر یک مگابیت در ثانیه است.
  • Cat2‌ها قابلیت انتقال داده‌ها را تا میزان ۴ مگابیت بر ثانیه داشته و توانایی مذکور را در شبکه‌های TOKEN RING اجرا می‌کنند.
  • Cat3‌ها علاوه بر اجرای TOKEN RING در شبکه‌های BASE-T10 نیز به‌کار گرفته می‌شوند. ناگفته نماند که این نوع از کابل‌ها قابلیت ارسال بیش از ۱۰ مگابیت در ثانیه را دارند.
  • Cat4‌ها نیز در شبکه TOKEN RING مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ با این تفاوت که قابلیت جابه‌جایی دیتا در حجم ۱۶ مگابیت بر ثانیه را دارند.
  • از Cat5 در قسمت‌های مختلف به منظور استفاده از قابلیت‌های گوناگون آن استفاده می‌شود. شایان ذکر است که Cat5 اترنت ۱۰ مگابیت، اترنت ۱۰۰ مگابیت و شبکه‌های TOKEN RING 16 مگابیت بر ثانیه را پشیبانی می‌کند.
  • Cat5e و Cat6 قابلیت انتقال داده تا ۱۰۰۰ مگابیت را داشته و همچنین امکان استفاده از شبکه‌های Gigabit Ethernet را نیز فراهم می‌سازد.

مشخصات کابل شبکه sftp

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های کابل شبکه sftp و utp تجهیزات به‌کار رفته در تولید و ساخت این نوع از کابل‌ها می‌باشد. به بیان ساده‌تر، sftp همانند utp از ۸ سیم به هم تابیده تولید شده‌ است. البته همانطور که پیش‌تر ذکر شد، وجود شیلد به عنوان پوششی به منظور کاهش اثرات نویز و اختلالات الکترومغناطیسی سبب ایجاد تفاوت بین دو کابل مذکور می‌شود. علاوه بر این در sftp فویل‌های محافظی وجود داشته که با پوشش هر زوج سیم مانع تداخل سیگنال‌ها خواهد شد.

تفاوت کابل شبکه utp و sftp

تفاوت اصلی میان کابل شبکه utp و sftp

با توجه به توضیحات مذکور اکنون می‌توان به سادگی تفاوت میان کابل شبکه utp و sftp را کشف نمود؛ تنها لازم است که به معنای کلمات توجه داشته باشید. همانطور که می‌دانید، Twisted pair TP در شبکه‌ها بیانگر زوج‌های به هم تابیده بوده و با هک شدن کلمه اختصاری مذکور می‌توان فهمید که کابل شبکه مورد استفاده از زوج‌های به هم تابیده تولید و ساخته شده است.

کلمه اختصاری utp نشان‌دهنده این موضوع است که زوج‌های به هم تابیده دارای لایه محافظ از جنس فویل یا شیلد نبوده و از ۴ زوج سیم به هم تابیده با قدرت صد اهم در اتصالات شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته این در حالی است که sftp از کابل‌هایی تشکیل شده باشند که علاوه بر ژاکت محافظتی به واسطه فویل و شیلد نیز پوشیده شده‌اند.

از مهم‌ترین تفاوت‌های کابل شبکه utp و sftp می‌توان به پوشش‌های محافظتی که مشخص‌کننده نحوه استفاده از آن‌ها می‌باشد اشاره نمود. به عنوان مثال فرض کنید که قصد نصب سیستم مدار بسته را دارید؛ برای انجام این کار پیشنهاد می‌شود به منظور بهینه‌سازی انرژی و استفاده فیزیکی از کابل‌ها برای فضای داخلی از کابل UTP CAT-6 استفاده نموده و برای اتصالات خارجی با مسافت کمی طولانی که احتمال بروز مشکلات و ضربه‌ها وجود دارد از SFTP CAT-6 بهره ببرید. شایان ذکر است که وجود شیلد در کابل sftp از تداخلات برقی خارج از زوج سیم‌ها جلوگیری می‌کند؛ در حالی که قابلیت مذکور در کابل شبکه utp به ندرت مشاهده می‌شود.

انتخاب کابل شبکه utp و sftp

با در نظر گرفتن تعاریف هر یک از کابل‌ شبکه utp و sftp و همچنین درک تفاوت‌های موجود در بین آن‌ها به راحتی می‌توان هنگام خرید هر یک از آن‌ها به درستی تصمیم گرفت. کابل sftp نقش به‌سزایی در کاهش اثرات الکترومغناطیسی و نویز در تبادل داده‌ها بر روی سیگنال‌ها دارد، در حالی که قابلیت مذکور در utp تا حد زیادی کم‌تر است.

لازم به ذکر است که کیفیت برتر کابل شبکه sftp شرایطی را فراهم ساخته است که در برخی از اتصالات شبکه‌ای منحصراً باید از این محصول استفاده شود. البته کیفیت این نوع از کابل منجر به گران قیمت بودن آن نیز شده است. علاوه بر این، کابل شبکه sftp از مقاومت فیزیکی بسیار بالایی برخوردار بوده و از آن می‌توان در شرایط محیطی مختلف استفاده نمود.

یکی دیگر از تفاوت‌های کابل شبکه utp و sftp در میزان مقاومت آن‌ها می‌باشد؛ چرا که به دلیل وجود تنها یک پوشش پلاستیکی به دور زوج سیم‌های کابل شبکه utp، مقاومت کم‌تری در برابر خطرات احتمالی داشته و تداخل مغناطیسی در این نوع از کابل‌ها بیشتر است.

تفاوت کابل شبکه utp و sftp

سخن پایانی

در این راهنما با تعاریف و تفاوت‌های کابل شبکه utp و sftp آشنا شدیم. شما با توجه به نیاز، بودجه، سلیقه و کاری که قرار است انجام دهید می‌توانید هر یک از کابل‌های utp یا sftp را با در نظر گرفتن ویژگی‌هایی که دارند، خریداری نمائيد.

کابل فیبر نوری

آنچه باید درباره کابل فیبر نوری بدانید

کابل فیبر نوری ؛ آینده فناوری شبکه

دنیای ارتباطات از راه دور به سرعت از شبکه‌های سیم مسی به کابل فیبر نوری در حال حرکت است. فیبر نوری یک رشته بسیار نازک از شیشه خالص است که به عنوان یک هدایت‌کننده برای نور در فواصل طولانی عمل نموده و از یک اصل به نام بازتاب داخلی کل استفاده می‌کند.

کابل فیبر نوری در واقع از دو لایه شیشه تشکیل شده است: هسته که سیگنال نور واقعی را حمل می‌کند و روکش که لایه‌ای از شیشه است که هسته را احاطه می‌کند. روکش فلزی دارای ضریب شکست کمتری نسبت به هسته می‌باشد. این باعث بازتاب داخلی کامل در هسته می‌شود. در ادامه با ما همراه باشید تا هر آنچه نیاز دارید در مورد کابل فیبر نوری بدانید را بازگو کنیم.

کابل فیبر نوری

عناصر اساسی تشکیل‌ دهنده کابل فیبر نوری

سه عنصر اصلی یک کابل فیبر نوری عبارتند از: هسته، روکش و پوشش.

  • هسته: این ناحیه انتقال نور فیبر می‌باشد که از شیشه یا پلاستیک تشکیل شده است. هرچه هسته بزرگ‌تر باشد، نور بیشتری به فیبر منتقل می‌شود.
  • روکش فلزی: عملکرد روکش این است که ضریب شکست کمتری را در سطح مشترک هسته به منظور ایجاد انعکاس در هسته به طوری که امواج نور از طریق فیبر منتقل شود، ارائه دهد.
  • پوشش: پوشش‌ها معمولاً چند لایه پلاستیک هستند که برای حفظ استحکام الیاف، جذب ضربه و محافظت بیشتر از الیاف اعمال می‌شوند.

اندازه فیبر در کابل‌های فیبر نوری

اندازه فیبر نوری معمولاً با قطر خارجی هسته، روکش و پوشش آن مشخص می‌شود. مثال: ۵۰/۱۲۵/۲۵۰ فیبر با هسته ۵۰ میکرون، روکش ۱۲۵ میکرون و پوشش ۲۵۰ میکرون را نشان می‌دهد. هنگام اتصال الیاف، پوشش همیشه حذف می‌شود. میکرون (µm) برابر با یک میلیونم متر است. ۲۵ میکرون برابر با ۰.۰۰۲۵ سانتی‌متر می‌باشد (ضخامت یک ورق کاغذ تقریباً ۲۵ میکرون است).

انتقال در کابل فیبر نوری چگونه انجام می‌شود؟

۳ مرحله اساسی برای انتقال اطلاعات از طریق فیبر وجود دارد.

  • یک سیگنال نوری با استفاده از فرستنده ایجاد می‌شود.
  • سیگنال از طریق فیبر رله شده و اطمینان حاصل می‌شود که سیگنال تحریف یا کاهش نمی‌یابد.
  • سیگنال دریافت شده و به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شود.

انواع کابل‌های فیبر نوری کدامند؟

معمولا سه نوع کابل فیبر نوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. آن‌ها عبارتند از فیبر نوری تک حالته، چند حالته و پلاستیکی یا فیبر فوتونیک. الیاف شیشه یا پلاستیک شفاف اجازه می‌دهد تا نور از یک سر به سر دیگر با حداقل تلفات هدایت شود.

کابل فیبر نوری

تک حالته (Single Mode)

در فیبر تک حالته، قطر هسته به چند طول موج نور ورودی کاهش می‌یابد. برای پرتوی با طول موج ۰.۵۵ میکرومتر، قطر هسته باید در حد ۴.۵ میکرومتر باشد.

در این شرایط، هسته آنقدر کوچک است که فقط حالت اولیه می‌تواند در داخل فیبر حرکت کند. با توجه به پخش موج نور در داخل حفره، هیچ راه دیگری برای نور وجود ندارد که مسیرهای نوری طولانی‌تری را طی کند.

چند حالته (Multimode)

در این فیبر، قطر هسته بسیار بیشتر از طول موج نور عبوری است. انتقال تعدادی از حالت‌ها به طور همزمان اتفاق می‌افتد. راه‌های ممکن که طبق آن‌ها نور در داخل فیبر حرکت می‌کند، مرتبط به حالت‌های فیبر است. حالت اولیه به موازات محور فیبر حرکت می‌کند، بنابراین برای رسیدن به انتهای فیبر حداقل زمان لازم است.

فیبر فوتونیک (Photonic Fibers)

در فیبر فوتونیک، تعداد حفره‌های اطراف هسته انتقال نور را هدایت می‌کند. هسته ممکن است در یک شیشه یا حتی یک حفره هوا وجود داشته باشد! این‌ها کابل‌های فیبر نوری جدید موجود در بازار هستند. در حال حاضر، عملکرد آن‌ها هنوز برای کاربردهای نجومی تحت رصد است.

کانکتورهای کابل فیبر نوری

کانکتورهای کابل فیبر نوری اتصالات انعطاف‌پذیر را امکان‌پذیر می‌کنند. کانکتورها معمولاً در جاهایی استفاده می‌شوند که انعطاف‌پذیری لازم باشد. استفاده از کانکتورهای کابل فیبر نوری در نقاط پایانی هنگام عبور سیگنال نوری نیز ضروری است.

کانکتورهای پولیش و اپوکسی

کانکتورهای سبک پولیش و اپوکسی در ابتدا برای خاتمه استفاده می‌شدند. نصب این کانکتورها هنوز دارای محبوبیت نسبتاً بالایی است. این کانکتورها طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها از جمله SC، ST، LC، FC، SMA، D4، MT-RJ و MU را در اختیار کاربر قرار می‌دهند. برخی از مزایای آن‌ها را در ادامه آورده‌ایم:

  • استحکام: مهارت تحمل سطوح بالاتر فشار محیطی و مکانیکی
  • اندازه کابل: قابلیت استفاده با کابل‌هایی با قطرهای مختلف، از بزرگ تا کوچک
  • اتصالات چندگانه: می‌تواند کابل‌های تک و چندگانه (حداکثر ۲۴) را در یک کانکتور انجام دهد

کانکتورهای اپوکسی پولیش و بدون اپوکسی یا پری‌لود

مزیت اصلی این کانکتورها نصب آسان آن‌ها می‌باشد. این یعنی رسیدگی به آن‌ها، به سطوح پایین‌تری از مهارت نیاز دارد. این کانکتورها می‌توانند به موارد زیر تقسیم شوند:

  • اتصالات بدون اپوکسی
  • اتصالات با اپوکسی پری‌لود

فیبر با مکانیزم داخلی تثبیت می‌شود و این کانکتورها در سبک‌های SC، ST و FC موجود هستند.

کانکتورهای بدون پولیش و بدون اپوکسی

از ویژگی‌های این کانکتورها می‌توان به طراحی ساده و هزینه کم اشاره کرد که آموزش و نصب آسان آن‌ها، منجر به کاهش هزینه بیشتر می‌شود. علاوه بر این، امکان ترمیم سریع را نیز فراهم می‌کنند. آن‌ها در سبک‌های ST، LC، FC و MT-RJ موجود هستند.

کانکتورهای متعددی (چه استاندارد و چه اختصاصی) در زمینه تجهیزات مخابراتی، خطوط داده، تلویزیون، کابل و سایر زمینه‌های صنعتی در حال استفاده هستند. کانکتورهایی که در این متن معرفی شده‌اند، مواردی هستند که در گذشته مورد استفاده گسترده قرار گرفته‌اند. بسیاری از آن‌ها هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

چرا باید از کابل فیبر نوری استفاده کنیم؟

  • عملا اطلاعات نامحدودی دارند
  • ظرفیت حمل بالایی دارند (پهنای باند بسیار وسیع، THz یا Tbits/s)
  • تلفات انتقال بسیار کمی دارند
  • گرما را دفع نمی‌کنند
  • در برابر مکالمه متقابل و تداخل الکترومغناطیسی مصون هستند

کابل فیبر نوری

کاربرد کابل‌های فیبر نوری در صنایع مختلف

کابل‌های فیبر نوری در شرایط مختلف در صنایع متفاوت کاربردهای زیادی دارند. برخی از این کاربردها را در ادامه آورده‌ایم:

صنعت پزشکی

فیبرهای نوری برای مصارف پزشکی مناسب هستند. آن‌ها را می توان در رشته‌های انعطاف‌پذیر، بسیار نازک برای قرار دادن در ریه‌ها، رگ‌های خونی و بسیاری از قسمت‌های توخالی بدن ساخت. این فیبرهای نوری در ابزارهای متعددی استفاده می‌شوند که به پزشک اجازه می‌دهند تا بدون انجام هیچ عمل جراحی، قسمت‌های داخلی بدن را مشاهده کند.

صنعت مخابرات

کابل فیبر نوری برای اهداف دریافت و ارسال نصب و استفاده می‌شود. برای تلفن از کابل‌های فیبر نوری استفاده می‌شود که انرژی را به صورت پالس‌های نوری منتقل می‌کنند. فناوری آن با کابل‌های کواکسیال قابل مقایسه است، جدا از این که فیبرهای نوری قادر به انجام هزاران مکالمه به طور همزمان هستند.

شبکه‌سازی

فیبرهای نوری برای اتصال سرورها و کاربران در انواع تنظیمات شبکه استفاده می‌شوند و همچنین به افزایش دقت و سرعت انتقال داده‌ها کمک می‌کنند.

کاربردهای صنعتی/تجاری

فیبر نوری برای تصویربرداری در مناطق قابل دسترسی، مانند دستگاه‌های حسی برای ایجاد دما، سیم‌کشی که در آن EMI یک مشکل است، فشار، سیم‌کشی در تنظیمات صنعتی و خودروها استفاده می‌شود. شرکت‌های تولیدکننده کابل‌های پخش/CATV از کابل‌های فیبر نوری برای سیم‌کشی HDTV، CATV، اینترنت و بسیاری از برنامه‌های کاربردی دیگر استفاده می‌کنند.

دفاع و دولت

از کابل فیبر نوری به عنوان هیدروفون برای استفاده‌های SONAR و لرزه‌ای مانند سیم‌کشی در زیردریایی‌ها، هواپیماها و سایر وسایل نقلیه استفاده می‌شود.

ذخیره‌سازی داده‌ها

کابل‌های فیبر نوری برای ذخیره‌سازی داده‌ها و همچنین انتقال آن‌ها استفاده می‌شوند. کابل‌های فیبر نوری همچنین برای تصویربرداری و روشنایی و به عنوان حسگر برای نظارت و اندازه‌گیری طیف گسترده‌ای از متغیرها کاربرد دارند. علاوه بر این، این کابل‌ها در توسعه، تحقیق و آزمایش در تمام برنامه‌های فوق‌الذکر استفاده می‌شوند.

فیبر نوری چگونه ارتباطات را تغییر داده است؟

از زمان تأسیس اولین WAN فیبر در اسکس در بریتانیا در سال ۱۹۷۸، فیبر به آرامی توسعه یافته، رشد کرده و در برخی موارد به طور کامل جایگزین خدمات مخابراتی سنتی مبتنی بر مس شده است. به سادگی می‌توان گفت فیبر وسیله کارآمدتری برای انتقال سیگنال‌های مخابراتی (داده و صدا) می‌باشد. سیگنال‌ها بر خلاف سیم مسی از طریق نور بر روی فیبرهای شیشه‌ای ارسال می‌شوند.

تفاوت فیبر، مس و کابل

فناوری فیبر را می‌توان برای صدا (تلفن) و داده (اینترنت و تلویزیون) استفاده کرد. این فناوری مزایای زیر را نسبت به ارتباطات مبتنی بر سیم یا کابل مسی ارائه می‌دهد.

  • تضعیف کمتر: از دست دادن شدت هر نوع خاصیت فیزیکی از طریق یک رسانه (به عنوان مثال، قدرت سیگنال بر روی فیبر نوری).
  • تداخل کمتر: تداخل الکترومغناطیسی بر مدار الکتریکی تأثیر می‌گذارد. این ممکن است باعث وقفه، منع، کاهش یا محدود کردن عملکرد مدار شود. این اثرات ممکن است از محدودیت داده تا از دست دادن کل داده‌ها متغیر باشند.

کابل فیبر نوری

معایب اینترنت فیبر نوری در مقایسه با مس و کابل

پیش از این، زیرساخت فیبر نوری به راحتی در کشورهای توسعه‌یافته در دسترس نبود. نصب فیبر نیز پرهزینه و زمان‌بر بود. به همین دلیل، فیبر تنها به طور گسترده در ارتباطات تلفنی از راه دور استفاده می‌شد. تا سال ۲۰۰۲، یک شبکه جهانی با بیش از ۲۵۰ هزار کیلومتر فیبر توسط صنعت ارتباطات راه دور با ظرفیت ۲.۵۶ ترابایت بر ثانیه ساخته شد.

سخن پایانی

در سال‌های اخیر، کابل فیبر نوری به طور پیوسته جایگزین سیم‌های مسی شده است. این کابل‌ها وسیله‌ای بهتر و مناسب برای انتقال سیگنال‌های ارتباطی هستند. امروزه، کابل فیبر نوری در فواصل طولانی بین سیستم‌های تلفن محلی پخش می‌شود.

کابل‌های فیبر نوری از پالس‌های نور برای انتقال داده‌ها با استفاده از رویداد انعکاس داخلی کل استفاده می‌کنند. این کابل‌ها قابل اطمینان‌ترین و سریع‌ترین کابل‌های انتقال داده روی کره زمین هستند.