دسته‌بندی نشده

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در چیست؟

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تفاوت های کابل مفتولی با کابل افشان در چه مواردی است؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان بپردازیم. اصولاً تفاوت‌هایی میان کابل مفتولی و افشان وجود دارد که توجه به آن‌ها در هنگام خرید حائز اهمیت خواهد بود. یکی از اصلی‌ترین مشخصه‌هایی که به منظور گروه‌بندی یا ایجاد فرق بین کابل‌های برق فشار ضعیف به‌کار برده می‌شود، شکل هادی به‌کار رفته در هر کدام از آن‌ها است.

وجود تفاوت در ساختار هادی کابل سبب تغییر در برخی از ویژگی‌های مکانیکی و الکتریکی آن می‌شود. به طور کل دو کابل افشان و مفتولی برای اکثر کاربران کابل برق آشنا می‌باشد. در ادامه ضمن پرداختن به کابل‌های افشان و مفتولی، با برخی از فاکتورهای موثر در تمایز کابل مفتولی با کابل افشان آشنا خواهیم شد؛ از این رو پیشنهاد می‌شود تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تعریف کابل افشان

پیش از پرداختن به تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان، بهتر است با هر کدام از کابل‌های مذکور آشنا شویم. به کابلی عنوان افشان داده می‌شود که انعطاف‌پذیر بوده و از چند سیم تک رشته افشان که هدایت‌کننده آن از جنس فلز است، تشکیل شده باشد. عایق به‌کار رفته در سیم‌های افشان از نوع پلیمر بوده و عایق کابل‌های افشان از نوع پلیمر pvc/a  می‌باشد. تاریخچه کابل‌های افشان به انتهای دهه ۷۰ میلادی بازمی‌گردد. لازم به ذکر است که کابل‌های افشان ولتاژی در حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت را تحمل می‌کنند.

مشخصات کابل افشان

موثرترین ویژگی کابل‌های افشان، در قابلیت و خاصیت انعطاف‌پذیری آن‌ها می‌باشد. به لطف این ویژگی کابل‌های افشان را به راحتی می‌توان خم کرد و به شکل‌های مختلف و دلخواه درآورد. از لحاظ مقاومت اهمی، کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی مقاومت بیشتری دارد اما نسبت به سایر کابل‌ها درصد شکنندگی آن زیادتر است.

همانطور که پیش‌تر ذکر شد، کابل افشان می‌تواند ولتاژ بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت را تحمل کند. از کابل‌های افشان می‌توان در نقاط خشک و نمناک استفاده کرد. کابل‌های افشان جزو آن دسته از کابل‌هایی محسوب می‌شوند که در صنعت بسیار پرکاربرد هستند. این نوع از کابل‌ها دارای یک هادی، یک نوع عایق و تعدادی سیم ۱ رشته‌ افشان می‌باشند.

کاربردهای کابل افشان

برای این که بتوانیم تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان را بهتر درک کنیم، لازم است با کاربردهای هر کدام از کابل‌های مذکور آشنا شویم. در ادامه به کاربرد کابل افشان اشاره خواهیم کرد:

  • این نوع از کابل برای کابل پمپ شناور چاه عمیق مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • کابل‌های افشان برای انتقال جریان الکتریکی در فواصل کم نیز کاربرد دارند.
  • از کابل افشان برای اشیای منزل، آشپزخانه و اداره می‌توان استفاده نمود.
  • کابل‌های افشان در دو نوع گرد و تخت طراحی، تولید و به بازار عرضه می‌شوند.
  • کابل افشان در اتصالات متحرک نیز به‌کار برده می‌شود.
  • این نوع از کابل در تأسیسات ساختمانی و موارد دیگری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تعریف کابل مفتولی

مفتول به معنای تاب دادن است؛ کابل مفتولی از به هم تاب دادن تعدادی رشته سیم مفتول ساخته می‌شود. کابل‌های مفتولی با عناوین کابل خشک و یا ثابت نیز معروف هستند. به طور معمول کابل‌های مفتولی در اماکنی که احتیاج به نصب ثابت دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. از کابل مفتول به منظور سیم‌کشی درون تابلو الکتریکی و ایستگاه پخش برق نیز استفاده می‌شود. علاوه بر این، کابل‌های مفتولی در لوله‌ها و کف مصالح ساختمانی نیز کاربرد دارند. در بحث تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان باید گفت که کابل مفتولی برخلاف کابل افشان از خاصیت انعطاف‌پذیری برخوردار نبوده و در لوله و پایین گچ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از آن جایی که کابل مفتولی از جنس مس می‌باشد، در مقایسه با کابل‌های آلومینیومی قیمت بالاتری دارد. توصیه می‌شود هنگام خرید کابل مفتولی نکات مهم خرید هوشمندانه را در نظر داشته باشید تا از اتلاف هزینه و زمان خود جلوگیری نمائيد. توصیه می‌شود هنگام خرید کابل مفتولی به یک مرجع معتبر مراجعه کنید. از آن‌جایی که تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان زیاد است، توجه به آن بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

مشخصات کابل مفتولی

در شکل ظاهری و ساختاری کابل مفتولی پوشش نهایی، پوشش جداکننده، زره فلزی، محافظ میانی، عایق و هادی (هدایت‌کننده) به کار رفته است. لازم به ذکر است موادی که توانایی انتقال جریان را داشته و رسانایی بهتر و بیشتری دارند، تحت عنوان هادی شناخته می‌شوند. از موثرترین هادی‌ها می‌توان به آلومینیوم و مس اشاره کرد. از آن‌جایی که عایق کابل مفتولی رسانایی صفر دارد، از حرکت جریان برق جلوگیری می‌کند.

نکته بعدی که در بحث تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان لازم به ذکر است، در رابطه با مقاومت اهمی می‌باشد. مقاومت اهمی کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بیشتر است. بیشتر بودن مقاومت مذکور به علت پیچش رشته‌ها و طول کابل می‌باشد. کابل‌های مفتولی در دو نوع آلومینیومی و مسی در بازار موجود می‌باشند که تفاوت آن‌ها در قیمت است. به همان میزان که کابل‌های جنس آلومینیومی قیمت پایین‌تری دارند، از کیفیت کم‌تری نیز برخوردار هستند. بنابراین اگر کیفیت برایتان مهم است، پیشنهاد می‌کنیم کابل مفتولی از نوع مسی را در اولویت خرید قرار دهید.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

مزایا و معایب کابل افشان و مفتولی

مزایای کابل افشان:

  • کابل‌های افشان برای حمل‌کننده‌ها بسیار مناسب هستند.
  • کابل‌های افشان حاوی بار شکستگی زیادی از بخش‌های حمایت‌کننده می‌باشند.
  • این نوع از کابل‌ها در برابر روغن و هوا مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند.
  • مقاومت هادی در کابل افشان نسبت به کابل مفتولی بیشتر است.
  • کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی انعطاف‌پذیرتر می‌باشد.
  • از کابل افشان می‌توان در اتصالات ماشین‌آلات و تابلوهای فرمان که نیاز به انعطاف‌پذیری دارند، بهره برد.
  • از کابل‌های افشان می‌توان در هر نقطه‌ای که حرکت وجود دارد یا این که پیچشی به صورت پشت سر هم انجام می‌شود، استفاده نمود.
  • میزان مقاومت الکتریکی کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بیشتر است.
  • از کابل‌های افشان به منظور تأمین انرژی می‌توان در مکان‌های باز، پایین خاک، داخل آب، درون ساختمان، کانال‌های کابل‌کشی، نیروگاه‌ها، مصارف صنعتی، شبکه‌های مصرف و در تمامی محیط‌هایی که امکان وارد شدن آسیب‌های مکانیکی به کابل نیست، استفاده نمود.

مزایای کابل مفتولی:

  • کابل مفتولی از لحاظ فرم‌پذیری عملکرد خوبی داشته و به راحتی شکل می‌گیرد.
  • چنانچه این محصول با گالوانیزه گرم آماده شود، می‌توان از آن در هر محیط جغرافیایی با هر نوع آب و هوایی استفاده نمود.
  • کابل مفتولی در برابر رطوبت پایدار بوده و درصد زنگ‌زدگی آن پایین است.
  • این نوع از کابل در برابر ساییده شدن نیز مقاوم می‌باشد.
  • کابل‌های مفتولی برای افراد مختلف در شهرهای متفاوت در دسترس بوده و از لحاظ اقتصادی و هزینه نیز مقرون به صرفه است.
  • کابل‌های مفتولی سطح صاف و عمر مفید طولانی دارند. چنانچه جو هوا مساعد باشد، این نوع از کابل‌ها به راحتی به مدت ۷۰ سال فعالیت می‌کنند.
  • کابل مفتولی برای متراژ زیاد مناسب و مقرون‌ به صرفه می‌باشد.
  • از آن جایی که کابل‌های مفتولی یک رشته می‌باشند و متصل شدن مدار را کم می‌کنند، قرار گرفتن آن‌ها بر روی تابلوها راحت‌تر است.
  • بر اساس نوع پروژه و عملکردی که از کابل برق انتظار داریم می‌توانیم اقدام به انتخاب و خرید کابل مفتولی نمائیم.

معایب کابل افشان:

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در نوع مزایا، معایب و ویژگی‌ ساختاری آن‌ها است؛ از این رو لازم است به منظور درک بهتر تفاوت‌های بین دو این دو کابل با معایب کابل‌های مذکور نیز آشنا شویم:

  • مقاومت اهمی در کابل افشان کم است.
  • کابل افشان در برابر خوردگی مقاومت کمی دارد.
  • هزینه تمام شده کابل افشان در مقایسه با کابل مفتولی بسیار بالاتر است.

معایب کابل مفتولی:

  • کابل‌های تک رشته‌ای به مرور زمان دچار حالت شکنندگی می‌شوند.
  • کابل‌های مفتولی درون لوله‎‌های خرطومی توانایی سیم‌کشی خوبی ندارند.

جمع‌بندی تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در ۶ مورد زیر خلاصه می‌شود:

۱. مقاومت اهمی

۲. قابلیت انعطاف‌پذیری

۳. میزان خوردگی

۴. قیمت

۵. اتصالی کردن

۶. کاربرد

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان

مقاومت اهمی :

میزان مقاومت اهمی یکی از شاخصه‌های الکتریکی محسوب می‌شود. شاخصه مذکور یک تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان نیز می‌باشد. طبق بررسی‌های انجام شده میزان مقاومت اهمی در کابل افشان نسبت به کابل مفتولی بیشتر می‌باشد. میزان تفاوت بین دو کابل مذکور مربوط به پیچش رشته‌ها است.

قابلیت انعطاف‌پذیری :

در تولید کابل‌های افشان رشته‌های مختلف با قطر کم ۰٫۲۳۵ و ۰٫۲۸۵ و ۰٫۱۹۵ و …  به‌کار گرفته می‌شوند؛ همین مورد باعث می‌شود تا کابل‌های افشان در مقایسه با کابل‌های مفتولی از انعطاف‌پذیری بیشتری برخوردار باشند. قابلیت انعطاف‌پذیری بالاتر کابل افشان یک تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان محسوب می‌شود.

میزان خوردگی :

یکی از بزرگ‌ترین معضل‌ها در کابل‌های برق و اتصالات، خوردگی است. چنانچه به دنبال کابلی هستید کمتر دچار خوردگی شود، کابل مفتولی را به شما پیشنهاد می‌کنیم؛ چرا که کابل‌های مفتولی در مقایسه با کابل افشان در مقابل خوردگی مقاوم‌تر هستند.

تفاوت قیمت کابل های مفتولی و کابل های افشان :

کابل‌های مفتولی در مقایسه با کابل‌های افشان ارزان‌تر هستند.

تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان در اتصالی کردن :

کابل‌های مفتولی برخلاف کابل‌های افشان کمتر دچار اتصالی می‌شوند.

سخن پایانی

در این مقاله با تفاوت کابل مفتولی و کابل افشان آشنا شدیم. کابل‌های مذکور با توجه به خصوصیاتی که دارند، در موارد مختلفی به‌کار گرفته می‌شوند. پیشنهاد می‌شود پیش از خرید کابل مفتولی یا مواردی مانند خرید کابل افشان دو رشته و چند رشته با خصوصیات و کاربرد هر کدام از آن‌ها آشنا شده و سپس در صورت تطابق با پروژه یکی از آن‌ها را خریداری نمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + هشت =